Parlament schválil kontroverznú novelu tlačového zákona

Parlament schválil kontroverznú novelu tlačového zákona Foto: Úrad vlády

Politici, vysokí štátni úradníci a ďalší predstavitelia verejných inštitúcií opäť získajú právo na zverejnenie reakcie na články tlače a tlačových agentúr, pokiaľ tieto články obsahujú nepravdivé alebo neúplné údaje o ich práci.

 

Zmenou tlačového zákona o tom dnes rozhodol parlament. Vydavatelia a novinárske organizácie predlohu zákona už skôr kritizovali. Snemovňa tiež schválila, že predaj denníkov bude zaťažený iba desaťpercentnú sadzbou dane z pridanej hodnoty (DPH) namiesto doterajších 20 percent.

Keď zákon podpíše prezidentka, budú musieť noviny, časopisy či tlačové agentúry od tohtoročného novembra až na výnimky zverejňovať reakcie politikov a ďalších spomínaných osôb na zverejnené skutkové tvrdenia, ktoré sa dotkli ich cti, dôstojnosti alebo súkromia a ktoré boli nepravdivé alebo neúplné.

Odporúčame aj: Smer a SNS chcú z novinárov urobiť poslušné bábky

Koalícia upustila od pôvodného návrhu, aby politici aj verejnosť až na výnimky mohli využiť takzvané právo na odpoveď bez ohľadu na pravdivosť vytlačeného článku. Poslanci súčasne nechválili návrh, aby okrem zverejnenia reakcie bolo možné požadovať k rovnakému článku tiež opravu prípadných faktických chýb. Naďalej tak zostane v platnosti pravidlo, že právo na opravu zanikne v prípade uverejnenia reakcie.

Ak vydavatelia a tlačové agentúry požadovanú reakciu či opravu nezverejnia, dotknutá osoba bude môcť požadovať kompenzáciu do výšky 4980 eur, o ktorej rozhodne súd.

Proti spomínanej novele tlačového zákona sa už skôr postavili vydavatelia slovenských tlače, Medzinárodný tlačový inštitút aj Slovenskú syndikát novinárov.

Právo na odpoveď politikov a verejnosti na články novín, časopisov a tlačových agentúr pôvodne zaviedla v roku 2008 prvá Ficova vláda. Opatrenie bolo súčasťou nového tlačového zákona, ktorý vyvolal kritiku vydavateľov, opozície a medzinárodných organizácií pre možné ohrozenie slobody tlače. V roku 2011 vláda Ivety Radičovej právo politikov a ďalších osôb na zverejnenie reakcie na články zrušila. V platnosti zostala možnosť domáhať sa opravy faktických chýb.

Odporúčame aj: Zahraniční novinári píšu Zuzane Čaputovej: Zastavte útoky Fica na slobodu médií

Toto právo v čase jeho platnosti využil napríklad Fico. Iniciatívu ohľadom návratu práva politikov na zverejnenie odpovede ohlásil práve Fico na sneme svojej strany vlani v decembri.