Vychádza očakávané pokračovanie Príbehu služobníčky (VIDEO)

Vychádza očakávané pokračovanie Príbehu služobníčky (VIDEO) Foto: HBO

V týchto dňoch vychádza dlho očakávaný román kanadskej spisovateľky Margaret Atwoodovej The Testaments, ktorý je reakciou na zhoršovanie ženských práv v niektorých častiach sveta, vrátane Spojených štátov. Autorka to povedala v rozhovore pre BBC.

The Testaments (Závety) je pokračovaním jej slávnej knihy Príbeh služobníčky z roku 1985, na podklade ktorého HBO natočila rovnomenný seriál Príbeh služobníčky.

Antiutopická novela predstavuje totalitnú budúcnosť v štáte Gileád, kde je niekoľko zostávajúcich plodných žien, ktoré volajú "služobnice", tie sú násilne nútené k počatiu a rodeniu detí. Cieľom je znovu zaľudniť svet čeliaci ekologickej katastrofe.

"Ľudia sa roky pýtali, či napíšem pokračovanie. Prosím, napíšte pokračovanie, povedzte nám, ako to dopadlo, a ja som vždy odpovedala, že to nepôjde," uviedla Atwoodová. Potom sa ale podľa nej stalo niekoľko vecí, ktoré ju prinútili k napísaniu pokračovania.

"Na niektorých miestach sveta, vrátane USA, sme sa začali vracať do Galaádu," uviedla sedemdesiatdeväťročná spisovateľka. Podľa agentúry Reuters tým mala na mysli nedávne kroky k sťaženiu potratov, ktoré v Spojených štátoch rozdelili verejnú mienku a vyburcovali aktivistky k boju za ženské práva. Proti potratom vystupuje aj prezident Donald Trump.

Atwoodová povedala, že o pokračovaní Príbehu služobnice začala premýšľať vo chvíli, keď bol zvolený Trump. V tej dobe sa natáčal aj televízny seriál. "Kontext seriálu sa zmenil, a v tom okamihu sme vedeli, že bude vnímaný inak, čo sa aj stalo. Takže namiesto fantázie sa kvôli ľuďom podporujúcim Trumpa dostal ďaleko bližšie realite," uviedla autorka.

Úspech seriálu pomohol, že sa kniha dostala do čela rebríčkov bestsellerov a uniforma služobníc - dlhý tmavo červený plášť a široký biely čepiec - sa stala symbolom ženského protestu a odporu.

Podľa jednej z čitateliek, ktorá v Londýne čakala na dnešné autorské čítanie Atwoodovej, sa svet stal pre ženy horším miestom, a zvlášť v USA. "Nová kniha je tak veľmi aktuálna, veľmi relevantná a veľmi potrebná," povedala päťdesiatsedemročná Anne Enithová-Cooper agentúre Reuters.

Na otázku BBC, či ju znervózňujú veľké očakávania súvisiace s novým románom, nominovaným na prestížnu Man Bookerovu cenu, Atwoodová odpovedala: "Je potrebné zdôrazniť, že je to kniha, nie zmena režimu, nie je to nič, čo fyzicky ovplyvní životy mnohých ľudí, nie sú to nepokoje v Moskve."