Zavraždený novinár naliehal na svojich vrahov, aby mu nezakrývali ústa

Zavraždený novinár naliehal na svojich vrahov, aby mu nezakrývali ústa Reprofoto Youtube RBH

Saudskoarabský novinár Džamál Chášukdží, ktorý bol pred necelým rokom zavraždený na konzuláte svojej krajiny v Istanbule, naliehal na svojich vrahov, aby mu nezakrývali ústa.

 

Upozorňoval ich, že má astmu a môže sa udusiť. Podľa tureckého denníka Sabah, ktorý zverejnil nové podrobnosti z rozhovoru medzi Chášukdžím a členmi saudskoarabského komanda, boli to novinárove posledné slová.

Na nahrávke jeden zo saudskoarabských mužov Chášukdžímu tvrdí, že ho musí odviezť naspäť do Rijádu kvôli príkazu Interpolu. Chášukdží mu ale oponuje, že nikde nemá problém so zákonom a že pred konzulátom na neho čaká jeho snúbenica. Na konzulát si išiel vybaviť doklady k sobášu. Potom sa ho podľa Sabahu príslušníci komanda snažia presvedčiť, aby svojmu synovi poslal správu, aby si nerobil starosti, ak o ňom dlhšiu dobu nebude počuť. "Nič nenapíšem," odporuje Chášukdží. "Pomôž nám, aby sme ti tiež mohli pomôcť. Pretože nakoniec ťa odvezieme do Saudskej Arábie. A keď nám nepomôžeš, vieš, čo sa stane," varujú novinára.

Potom mu podľa nahrávky vrahovia povedali, že ho uspia. "Nezakrývajte mi ústa," povedal, ako stratil vedomie. "Mám astmu, nerobte to. Udusíte ma," zneli jeho posledné slová. Potom bol udusený igelitovou taškou a jeden člen komanda telo novinára rozrezal a odniesol z konzulátu v piatich kufroch. Pozostatky sa doteraz nnenašli.

Niektoré podrobnosti z nahrávky, na ktorej je zachytená vražda kritika saudskoarabského režimu, boli už v správe osobitného spravodajcu OSN pre ľudské práva Agnes Callamardovej zverejnenej v júni. Callamardová vtedy odporučila začať v súvislosti s vraždou Chášukdžího vyšetrovanie saudského korunného princa Muhammada bin Salmána a ďalších predstaviteľov kráľovstva. Prípad označila za "mimosúdnu popravu". Saudská Arábia spočiatku Chášukdžího smrť popierala, ale neskôr priznala, že bol zabitý. Kvôli tomuto prípadu Rijád postavil pred súd 11 podozrivých. Princ bin Salmán popiera, že by s tým mal čokoľvek spoločné.