NAKA robila domové prehliadky, ide o prípad sledovania novinárov (FOTO)

NAKA robila domové prehliadky, ide o prípad sledovania novinárov (FOTO) Foto: Polícia

Policajti NAKA dnes zasahovali v troch mestách. Zo zásahu zverejnili fotografie.

 

Policajti Národnej kriminálnej agentúry, ktorí sa venujú prípadu rozsiahleho sledovania novinárov, dnes v Bratislave, Senci a Prievidzi robili domové prehliadky a prehliadky iných priestorov v trestnej veci podozrenia zo spáchania trestných činov nebezpečného prenasledovania podľa § 360a Trestného zákona a porušenia dôvernosti ústneho prejavu a iného prejavu osobnej povahy podľa § 377 Trestného zákona, oznámila dnes polícia.

Polícia zaistila počítačovú techniku a iné nosiče informácií, ktoré budú podrobené znaleckému skúmaniu.

Zo zásahu zverejnila fotografie.

 

Vzhľadom k tomu, že v danej veci aktuálne prebiehajú uvedené úkony trestného konania, nie je možné v súčasnej dobe poskytnúť k vyšetrovanému prípadu viac informácií,“ oznámila polícia.

Sledovanie novinárov malo prebiehať v rokoch 2017 a 2018, pričom sledovaných bolo viacero novinárov. Zadávateľom sledovania mal byť bývalý SISkár a novinár Peter Tóth, ktorý dal sledovať novinárov údajne pre Mariana Kočnera.

„Sledovanie trvalo asi štyri týždne a opisuje, ako vodíme deti do školy, kedy ideme do práce, kedy sa z nej vraciame, prípadne s kým sa stretávame,“ popísala, ako vyzeralo sledovanie, novinárka Monika Tódová. Zo sledovania vyhotovovali fotografie aj videá. Jedným z takto sledovaných novinárov bol aj Ján Kuciak, ktorého vlani vo februári zavraždili. Z objednávky vraždy je obvinený Marian Kočner.

Kočner mal na USB kľúči podobné správy aj o ďalších novinároch – o Zuzane Petkovej (Trend), Marekovi Vagovičovi (Aktuality), Adamovi Valčekovi (SME), Eugenovi Kordovi (.týždeň), Štefanovi Hríbovi (.týždeň) alebo o advokátovi a exministrovi Danielovi Lipšicovi či poslancovi Milanovi Krajniakovi zo Sme rodina.

Vo veci sledovania novinárov zatiaľ nie je nikto obvinený.