Ruský minister vnútra ohlásil koniec stíhania novinára Golunova

Ruský minister vnútra ohlásil koniec stíhania novinára Golunova Foto: FB Golunov

Ruský minister vnútra Vladimir Kolokolcev dnes oznámil, že končí stíhanie investigatívneho novinára Ivana Golunova, obvineného z údajného držania drog.

 

Golunov má byť podľa ministra ešte dnes prepustený z domáceho väzenia, uviedla agentúra Interfax.

Novinár, známy odhaľovaním korupcie, obvinenia odmietal a tvrdil, že drogy, údajne nájdené počas domovej prehliadky, podstrčili do jeho bytu sami policajti. Za Golunova sa postavili jeho kolegovia z nezávislých i štátnych médií v Rusku aj v zahraničí. Pochybnosti o policajnom postupe vyjadrila aj šéfka hornej komory ruského parlamentu.

Investigatívny reportér bol minulý týždeň zatknutý v Moskve a obvinený z držania a šírenia drog. Jeho zatknutie vyvolalo v Rusku silné protesty, podľa ruských médií je znepokojené aj ruské vedenie.

Predsedníčka hornej komory ruského parlamentu Valentina Matvijenková dnes vyjadrila znepokojenie nad prípadom zadržaného novinára Ivana Golunova. Informovala o tom agentúra AP s tým, že sa v stredu chystajú v Moskve i ďalších ruských mestách demonštrácie na Golunovu podporu.

Zadržanie Golunova vyvolalo v Rusku veľké pobúrenie a v médiách sa stalo takmer hlavnou udalosťou. Právnici zadržiavaného novinára dnes proti uvaleniu domáceho väzenia ruskými úradmi podali žalobu. Spolupracovníci a priatelia novinára navyše pred budovou generálnej prokuratúry prakticky nepretržite demonštrovali a na stredu, kedy Rusi oslavujú štátny sviatok, chystali v Moskve, Jekaterinburgu a ďalších mestách niekoľko protestných zhromaždení. Účasť na nich cez sociálne siete ohlásilo už viac ako 20.000 ľudí.

Ministerstvo vnútra pôvodne oznámilo, že verejnosti predloží dôkazy o Golunovovej vine. Novinára polícia údajne zbila a musel byť ošetrený v nemocnici. Po niekoľkých dňoch väzby bol prepustený do domáceho väzenia. Tento krok podľa serveru Projekt inicioval Putinov kancelár Anton Vajna. Lojálne provládne médiá údajne dostali zelenú, aby boli so zadržaným novinárom solidárne.

Ruská ombudsmanka Taťjana Moskalkovová sa kvôli kauze v pondelok stretla s Putinom, oznámila agentúra TASS. Vyjadrila názor, že Golunova by mali z domáceho väzenia prepustiť a mal by byť stíhaný na slobode s tým, že krajinu neopustí. Moskalkovová požiadala prezidenta, aby zabezpečil, že generálna prokuratúra dohliadne na vyšetrovanie. "Prezident súhlasil," povedala Moskalkovová redakcii servera Meduza, pre ktorú Golunov pracuje.