Markíza: Novinárov sledoval pre Kočnera aj súčasný policajný vyšetrovateľ

Markíza: Novinárov sledoval pre Kočnera aj súčasný policajný vyšetrovateľ Foto: FB Polícia SR

Zoznam ľudí z významných pozícií, zapojených do sledovania novinárov, sa rozrastá.

 

„Súčasný vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva policajného zboru v Bratislave II., Štefan Mlynarčík, mal byť súčasťou takzvaného „Kočnerovho komanda". Na výsluch ho však, tak ako Miroslava Kriaka, zavolali zatiaľ ako svedka,“ informuje televízia Markíza na svojom webe tvnoviny.sk.
Do tímu ho mal zverbovať práve Miroslav Kriak, bývalý príslušník ŠTB a SIS, ktorý donedávna robil na organizačnom oddelení Finančnej správy SR. Podľa Markízy obaja v čase sledovania novinárov a politikov pracovali v rovnakej inštitúcii.
Prípad prenasledovania novinárov vyšetrujú na Národnej protizločineckej jednotke NAKA.

Sledovanie novinárov malo prebiehať v rokoch 2017 a 2018, pričom sledovaných bolo viacero novinárov. Okrem zavraždeného Ján Kuciaka, aj novinárku Denníka N Monika Tódová, redaktor SME Adam Valček či redaktora .týždňa Eugena Kordu.

Z objednávky vraždy je obvinený Marian Kočner. Zadávateľom sledovania mal byť bývalý SISkár a novinár Peter Tóth.

Odporúčame aj: Kočner sa pochválil, že do sledovania novinárov investoval za rok 200 tisíc

Okrem Miroslava Kriaka sa mal na sledovaní podieľať Juraj Škríp, ktorý bol do tohto týždňa riaditeľ Odboru hmotnej núdze a sociálnych dávok Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR, ktorý poslal kontrolu sociálny na Moniku Tódovú.

Štefan Mlynarčík pôsobil najskôr na Kriminálnom úrade Finančnej správy (KÚFS), od roku 2014 podľa informácií TV Markíza robil na colnom úrade. Skončil tam v januári 2018. Potom prešiel k policajnému zboru. Vyšetrovateľa Okresného riaditeľstva policajného zboru v Bratislave II. robí približne rok.

„Mlynarčík mal vyšetrovateľom NAKA povedať, že si myslel, že novinárov a politikov sleduje pre štátnu tajnú službu. To isté tvrdí od začiatku aj Miroslav Kriak. Mlynarčík vraj priznal, že sledoval aj Jána Kuciaka,“ informuje Markíza.

S Kriakom ich podľa Markízy spája aj bar v centre Bratislavy - Next Apache, kde sa stretávali novinári a policajti tam nedávno robili prehliadku. Mlynarčík tam vraj chodieval a robil záznamy.
Televízia oslovila aj vyšetrovateľa.

Podrobnosti o tom, ako Kočnerovo komando sledovalo novinárov, zverejnila aj Monika Tódová, ktorá bola spolu so svojou rodinou sledovaná. „Sledovanie trvalo asi štyri týždne a opisuje, ako vodíme deti do školy, kedy ideme do práce, kedy sa z nej vraciame, prípadne s kým sa stretávame,“ píše Tódová. Zo sledovania vyhotovovali fotografie aj videá.

Odporúčame aj: Monika Tódová: Sociálku k nám domov poslal Kočner, keď nás dal sledovať

Kočner mal na USB kľúči podobné správy aj o ďalších novinároch – o Zuzane Petkovej (Trend), Marekovi Vagovičovi (Aktuality), Adamovi Valčekovi (SME), Eugenovi Kordovi (.týždeň), Štefanovi Hríbovi (.týždeň) alebo o advokátovi a exministrovi Danielovi Lipšicovi či poslancovi Milanovi Krajniakovi zo Sme rodina.