Antisemitská karikatúra v The New York Times vyvolala pobúrenie

Antisemitská karikatúra v The New York Times vyvolala pobúrenie Foto: The NYT

Izraelčanov pobúrila antisemitská karikatúra, ktorá sa minulý týždeň objavila v americkom denníku The New York Times. Denník sa už ospravedlnil, izraelský veľvyslanec pri OSN však požaduje, aby denník pohnal k zodpovednosti tých, ktorí sú za zverejnenie kresby zodpovední.

 

 Informovala o tom dnes agentúra AFP.

Karikatúra znázorňovala slepého amerického prezidenta Donalda Trumpa s jarmulkou na hlave a izraelského premiéra Benjamina Netanjahua ako jeho vodiaceho psa s Dávidovou hviezdou na obojku.

 

Podľa izraelského veľvyslanca pri OSN Dannyho Danone karikatúra vyzerala, akoby bola prevzatá zo stránok nenávistného denníka Der Stürmer, ktorý vychádzal v nacistickom Nemecku. "A tento čin stále nebol potrestaný," uviedol Danone na zverejnenie kresby. "Nie som v pozícii toho, kto by mal prijímať či neprijímať ospravedlnenie, avšak ak niekto urobí chybu, myslím si, že by mal byť braný na zodpovednosť," dodal s tým, že podobné kresby môžu vyvolať násilie voči židom.

Denník The New York Times vydal v nedeľu vyhlásenie, v ktorom sa "hlboko ospravedlňuje" a uisťuje, že "sa nič podobné už nestane". Ďalšie ospravedlnenie sa objavilo aj v dnešnom vydaní denníka.