Andrej Kiska: Sledovanie novinárov nemôžme tolerovať!

Andrej Kiska: Sledovanie novinárov nemôžme tolerovať! Foto: Kancelária prezidenta

Prezident Andrej Kiska dnes zverejnil stanovisko, v ktorom reagoval na informácie o tom, ako dal Marian Kočner sledovať viacerých známych novinárov a ich rodiny.

 „Sledovanie novinárov a popri tom aj chránených členov vlády na objednávku organizovaného zločinu je zlyhaním štátnej moci. O to horším zlyhaním, keď každý deň vychádzajú najavo nové informácie o prepojení mafie na najvyššie zložky orgánov činných v trestnom konaní, ktoré gangstrom asistujú a kryjú ich,“ napísal prezident na facebooku.

„Očakávam razantné konanie predsedu vlády, zverejnenie konkrétnych opatrení, aby sa mohli všetci občania tejto krajiny cítiť bezpečne,“dodal.

Najnovšie podrobnosti o tom, ako Kočnerovo komando sledovalo novinárov, zverejnila redaktorka Denníka N Monika Tódová, ktorá bola tiež spolu so svojou rodinou sledovaná.

„Sledovanie trvalo asi štyri týždne a opisuje, ako vodíme deti do školy, kedy ideme do práce, kedy sa z nej vraciame, prípadne s kým sa stretávame,“ píše Tódová. Zo sledovania vyhotovovali fotografie aj videá. Jedným z takto sledovaných novinárov bol aj Ján Kuciak, ktorého vlani vo februári zavraždili. Z objednávky vraždy je obvinený Marian Kočner.

Kočner mal na USB kľúči podobné správy aj o ďalších novinároch – o Zuzane Petkovej (Trend), Marekovi Vagovičovi (Aktuality), Adamovi Valčekovi (SME), Eugenovi Kordovi (.týždeň), Štefanovi Hríbovi (.týždeň) alebo o advokátovi a exministrovi Danielovi Lipšicovi či poslancovi Milanovi Krajniakovi zo Sme rodina.

Na informácie o sledovaní reagoval aj premiér Peter Pellegrini. "Sledovanie súkromia akéhokoľvek občana je absolútne neprípustné a môže sa diať iba v prípade podozrení z vážneho porušovania zákonov a po vydaní povolení od príslušných orgánov. Všetky príslušné orgány musia robiť všetko preto, aby sa nič podobné už v budúcnosti neopakovalo," povedal Pellegrini. "Po svojom nástupe do kresla predsedu vlády som veľmi jednoznačne ako jednu z priorít oznámil vyšetrenie vraždy dvoch mladých ľudí. Človek podozrivý z objednávky tohto činu ako aj vykonávatelia sú dnes vo vyšetrovacej väzbe. Ak sa s objednávateľom vraždy spája aj sledovanie novinárov, som presvedčený, že nezávislé orgány činné v trestnom konaní celú záležitosť vyšetria, v duchu demokratického a právneho štátu, akým Slovensko bezpochyby je," dodal premiér.

Masívne sledovanie novinárov teraz vyšetruje Národná kriminálna agentúra a vo veci je začaté trestné stíhanie pre trestný čin nebezpečného prenasledovania alebo porušenia dôvernosti ústneho alebo iného prejavu.

Trestné oznámenie podala Tódová, Valček a Korda po tom, čo sa o objednávke Kočnera na novinárov dozvedeli na základe vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.