Slovensko kleslo na rebríčku slobody tlače. Príčinou sú útoky Fica, vražda novinára aj situácia v RTVS

Slovensko kleslo na rebríčku slobody tlače. Príčinou sú útoky Fica, vražda novinára aj situácia v RTVS Reprofoto TA3

Svetová novinárska organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) dnes zverejnila pravidelný Index slobody tlače. Slovensko sa na rebríčku opäť prepadlo oproti minulému roku o 8 priečok. Je na 35 mieste.

Hodnotenie slobody novinárov na Slovensku podľa správy RSF ovplyvnila vražda investigatívneho novinára Jána Kuciaka a následné udalosti. „Aj keď už nie je Robert Fico premiérom, stále je na čele vládnej strany Smer a podobne ako iní slovenskí politici často útočí na médiá,“ píše v správe organizácia. Pripomína, že Fico slovne útočí na novinárov, napríklad že ich nazýva „špinavou protislovenskou prostitútkou“ a že ich obvinil, že sa snažili poškodiť slovenské predsedníctvo EÚ v novembri 2016, keď sa ho pýtali na údajné nezrovnalosti v obstarávaní spojenom s predsedníctvom.

Organizácia v správa pripomína aj to, že Kuciakova vražda otvorila otázky o nevysvetliteľných zmiznutiach dvoch ďalších novinárov, jedného v roku 2008 (Palo Rýpal) a druhého v roku 2015 (Miroslav Pejko), a aj to, že sa vrátila na program otázka bezpečnosti novinárov a ich zdrojov.

Na hodnotenie Slovenska vypláva aj zmena vlastníckych vzťahov médií. Slovenské médiá, ktoré v minulosti vlastnili popredné medzinárodné mediálne spoločnosti, získali v posledných rokoch miestni oligarchovia, prípomína RSF. Ohrozená je podľa RSF nezávislosť RTVS, ktorá sa v posledných rokoch stala symbolom novinárskej integrity. „Približne 30 novinárov opustilo v roku 2018 inštitúciu v dôsledku sporu s manažmentom, ktorý bol inštalovaný v roku 2017 a ktorý je spojený s vládnou stranou SNS. Smer-SD a SNS sa stále snažia regulovať médiá, a najmä obnoviť automatické právo na odpoveď na kritické správy,“ píše sa v správe.

Foto: RSF

 

Slovensko je spomedzi krajín V4 na tom aj tak najlepšie. ČR skončila na 40 mieste, Poľsko na 59 a Maďarsko až na 87 mieste.

Najväčšia slobodu tlače je v Nórsku, Fínsku, Švédsku a Holandsku, najhoršia v Turkménsku, Severnej Kórei a Eritrei.
Z celosvetového pohľadu RSF konštatuje, že sloboda tlače sa vo svete opäť zhoršila. Len v 24 percentách sledovaných krajín sa dá situácia ohľadom slobody tlače označiť za "dobrú" či "celkom dobrú", uvádza správa. "Nepriateľské správanie politických vodcov voči médiám veie k stále častejším násilným činom… Novinári žijú v nebezpečenstve a v strachu," konštatuje RSF.