Orbánovci založili tlačovú agentúru, ktorá má informovať aj o Slovensku

Orbánovci založili tlačovú agentúru, ktorá má informovať aj o Slovensku Foto: Omediach.com

Skupina maďarských podnikateľov a politikov blízkych predsedovi vlády Viktorovi Orbánovi založila v Londýne medzinárodnú tlačovú agentúru V4NA, ktorá má prinášať správy najmä zo strednej a východnej Európy.

 

Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Orbánovi spojenci v posledných rokoch ovládli veľkú časť maďarských médií a premiérova strana Fidesz získala úplnú kontrolu nad štátnymi médiami. To vyvolalo medzinárodnú kritiku a obviňovanie maďarského vedenia, že v krajine obmedzuje slobodu slova.

Reuters poukázal na to, že Orbán ale nemá vplyv na spravodajstvo zahraničných médií, ktoré sú voči nemu výrazne kritickejšie než domáce médiá. Obsah informácií novej agentúry naznačuje, že toto médium bude k šéfovi maďarskej vlády oveľa vrúcnejšie.

Názov agentúry V4NA, ktorá bola podľa Reuters založená už vlani v decembri, odráža jej prednostné zameranie na štyroch členov višegrádskej skupiny - Českú republiku, Maďarsko, Poľsko a Slovensko. Agentúra na svojom webe uvádza, že pre ňu pracuje tím 50 novinárov a spravodajské tímy "v miestach, kde sa odohrávajú hlavné udalosti v Európe", ktorými sú "Londýn, Brusel, Paríž, Berlín, Praha, Budapešť, Belehrad, Bratislava a Varšava" .