Marian Kočner zostane vo väzbe, súd nevyhovel žiadosti o prepustenie

Marian Kočner zostane vo väzbe, súd nevyhovel žiadosti o prepustenie Foto:FB Na pranieri

Súd ponechal vo väzbe Mariana Kočnera, ktorý je obvinený aj z objednania minuloročnej vraždy novinára Jána Kuciaka. Novinárom to povedali prokurátor aj advokát Kočnera, dnešný verdikt následne potvrdila aj hovorkyňa súdu.

 

Špecializovaný trestný súd rozhodoval o Kočnerovom prípade falšovania zmeniek, kvôli ktorému je podnikateľ vo väzbe od vlaňajšieho júna. Súd rozhodne aj o návrhu na predĺženie väzby iných štyroch obvinených v kauze Kuciakovej vraždy.

Sudcu pri rozhodovaní o Kočnerovi nevyhovel návrhu prokurátora na rozšírenie väzobných dôvodov aj z dôvodu možného úteku obvineného. Obhajoba zase neuspela s podnetom, aby bol Kočner prepustený z väzby a bol mu nasadený monitorovací náramok. Prokurátor i Kočnerov advokát podali voči spomínanému verdiktu o Kočnerovej väzbe sťažnosť, o ktorej rozhodne najvyšší súd.

O pokračovaní väzobného stíhania Kočnera rozhodoval súd po tom, čo prokurátor podal v kauze falšovanie zmeniek v hodnote približne 69 miliónov eur na podnikateľa a na bývalého šéfa televízie Markíza a exministra hospodárstva Pavla Ruska obžalobu.

Preplatenie niektorých zmeniek požadovala jedna z Kočnerových firiem od Markízy, ktorá spomínané cenné papiere považuje za podvrh. Podľa prokuratúry Rusko zmenky nepodpísal v roku 2000, ako je na nich uvedené, ale až po roku 2013, kedy už nebol riaditeľom ani spolumajiteľom Markízy.

Kočnerov advokát Marek Para novinárom povedal, že v prípade došlo k porušeniu práva na obhajobu. Tvrdil tiež, že obhajoba má k dispozícii nové znalecké posudky, ktoré vyvracajú obžalobu ohľadom falšovania zmeniek. Znalecké posudky podľa neho napríklad skúmali starobu atramentu použitého pri podpise spomínaných zmeniek. V prípade uznania viny z falšovania zmeniek hrozí Kočner aj Ruskovi väzenie až na 20 rokov.

Rusko je v akomkoľvek inom prípade obžalovaný za to, že si podľa prokuratúry pred viac ako 20 rokmi objednal v podsvetí vraždu svojej spoločníčky z Markízy, ku ktorej nakoniec nedošlo.