Slovenské médiá jasajú nad zvolením Čaputovej a všimli si aj nepriamu porážku Fica

Slovenské médiá jasajú nad zvolením Čaputovej a všimli si aj nepriamu porážku Fica Foto: FB Zuzana Čaputová

Víťazstvo Zuzany Čaputovej v prezidentských voľbách vnímajú slovenské denníky v prvých komentároch ako nádej na novú kultúru a slušnosť v politike, poprípade ako porážku populizmu a predsedu strany SMER Roberta Fica.

 

"Národ povedal áno Čaputovej, odmietol Fica," píše denník Sme a v narážke na rétoriku šéfa vládnej strany dodal, že "budúcnosť nemusí byť preplnená nepriateľmi národa, volaním po čistokrvnej identite, odrobiniek pre masy a štvaním proti novinárom". Slovensko podľa denníka vykročilo z križovatky a odmietlo politiku, "ktorá chráni vyvolenú vrstvu, korumpuje a vydiera a pre svoje politické prežitie obetuje budúcnosť národa".

"Zuzana Čaputová je prezidentka Slovenska. Žiadna voľba menšieho zla. Ona je nádejou, že zdomácnie nová politická kultúra a že slušnosť nebude v politike anomálií, za ktorú ďakujeme akoby to nemala byť samozrejmosť," napísala šéfredaktorka denníku. Čaputovú podľa nej čaká veľa práce, pretože "bude musieť byť protiváhou tých, čo sú pripravení osud Slovenska predať za ďalšie roky pri moci", a tak "prezidentka bude musieť vysvetľovať, že demokracia je krehká, a poukazovať jasne na to, kedy ju strácame ".

Pravda zdôrazňuje, že v Zuzane Čaputovej má krajina prezidentku, ktorá má jasno v našom ukotvení v európskom priestore a hlási sa k hodnotovému systému otvorenej demokracie: "To by mali byť výborné správy pre všetkých voličov."

Odporúčame aj: Čaputová sa v noci zastavila zapáliť sviečku Kuciakovi a Kušnírovej (VIDEO)

Čaputová vstúpila na scénu ako nová tvár, ale sama novosť a neopozeranosť by jej k úspechu podľa komentátora nepomohli, Čaputová na seba upozornila svojou vecnosťou, prirodzene nekonfliktným vystupovaním a otvorenosťou, s akou bez taktizovania zodpovedala aj na "chúlostivé" témy.

"Počas oboch kôl prezidentských volieb 2019 ukázala, že takzvané kultúrne vojny a zástupné témy u nás voľby ešte stále nerozhodujú. Napriek vybičovaným emóciám sme zažili voľbu hlavy štátu, za ktorú sa určite nemusíme hanbiť. Ani sami pred sebou, ani pred svetom," uzavrela Pravda.

Denník N mieni, že sa Ficovi ľudia musia po ďalšej porážke rozhodnúť, či chcú klesnúť na dno spolu s bývalým premiérom. "Robert Fico vedie svoju stranu od porážky k porážke. V roku 2014 ho prevalcoval Andrej Kiska. Potom síce v roku 2016 aj napriek výraznej strate 400.000 voličov dokázal po parlamentných voľbách zlepiť novú vládu, Smer však následne strácal v miestnych i krajských voľbách a teraz prehral ďalšie prezidentské so Zuzanou Čaputovou. To nie je jednorázový výkyv, ale jednoznačný trend. Zároveň je jasné, že hlavným problémom Smeru je práve Fico. Tvrdé jadro svojich voličov síce zatiaľ dokáže udržať, ale nepopulárny je u štyroch pätín voličov a lepšie to už nebude, " zdôraznil.

Pod Ficovým vedením má Smer podľa denníka len dve "alternatívy úpadku", v podobe nasledovania predchádzajúcich, už zaniknutých vládnych zoskupení HZDS a SDKÚ, alebo sa Smer úplne spustí a stane sa z neho "žumpa, hrajúca na najnižšiu pudy voličov". Alternatívou by bol Ficov odchod a prevzatie strany niekým, kto by nerobil až takú hanbu. Lenže nie je vidieť nikoho, kto by dokázal predsedu k odchodu prinútiť.

Hospodárske noviny sa domnievajú, že Marošovi Šefčovičovi priťažil Robert Fico viac ako kandidátova ťažkopádnosť a že Čaputová v spoločnosti získala väčšiu podporu než názory, ktoré reprezentuje. "Je v prvom rade symbolom znechutenia z tradičnej politiky," myslí si denník a zdôrazňuje, že nová prezidentka sa môže dostať na titulnej strany svetových médií ako dôkaz, že aj protestný hlas môže mať prijateľnú podobu.

Aktuality.sk považujú za skvelú správu, že novou hlavou štátu bude žena. "Predsudok, že v čele štátu nemôže stať žena, ktorú si zvolia priamo voliči, je raz a navždy zrušený. Len absolútni ignoranti a burani môžu spochybňovať kvality človeka na základe pohlavia," píše server. Čaputová podľa neho môže byť prezidentkou všetkých, Bratislavy i regiónov, liberálov i konzervatívcov, "okrem Nackov", na druhej strane by ale voličom Nackov mohla vrátiť vieru v systém.