Monika Tódová prináša podrobnosti o tom, ako Kočner so Zsuzsovou pásli stádo vplyvných ľudí

Monika Tódová prináša podrobnosti o tom, ako Kočner so Zsuzsovou pásli stádo vplyvných ľudí Reprofoto youtube Na pranieri

Denník N zverejnil prvé podrobnosti z uznesenia o vznesení obvinenia Marianovi Kočnerovi, ktoré ukazujú ako vyzeral mechanizmus vydierania vplyvných ľudí, pri ktorom mu okrem bývalej milenky Aleny Zsuzsovej vypomáhali aj ďalší.

 

Úlohou Zsuzsovej bolo nalákať do pasce čo najviac mužov, aby ich Kočner mohol vydierať a nestáli mu v ceste pri jeho biznisových aj politických plánoch. Hľadal na mnohých špinu, aby ich mohol neskôr diskreditovať. Išlo hlavne o intímne fotografie alebo intímnu komunikáciu. Kočner a Zsuzsová to volali "pasenie oviec." Za ovcu 1. kategórie dostala Zsuzsová od Kočnera 30-tisíc eur, za ovcu 2. kategórie 10-tisíc eur, píše redaktorka Denníka N Monika Tódová*, na ktorú Kočner v minulosti pravidelne útočil a ktorú dal tiež sledovať. Redaktorka spomína aj kamarátsky vzťah Kočnera so spolumajiteľom Penty Jaroslavom Haščákom.

Odporúčame aj: Spolumajiteľ Penty poprel komunikáciu s Kočnerom o príprave vraždy

Kočner Zsuzsovej za "prácu" pravidelne platil, mesačné platby posielal na účet jej dcéry.

Z uznesenia podľa Denníka N vyplýva, že Kočner platil aj skupine okolo bývalého komentátora denníka SME a SISkára Petra Tótha*, ktorá sledovala novinárov, 6400 eur mesačne. Sledovanie vykonával Miroslav Kriak a ešte dvaja ľudia, ktorých policajti nemenujú. „Bol presvedčený, že robí pre SIS,“ napísal vyšetrovateľ. Kriak sa tiež podľa výpovede až po vražde Jána Kuciaka dozvedel, že sledovanie bolo pre Kočnera.

Odporúčame aj: Denník N: Haščák mal Kočnerovi veľakrát pomáhať so svojimi médiami

Keďže na Kuciaka nič pri sledovaní nenašli, podľa vyšetrovateľov sa Kočner rozhodol redaktora webu Aktuality.sk zavraždiť. Zadanie od Kočnera bolo, aby Kuciak zmizol, a tak ho zavraždili. Jeho telo sa nemalo nikdy nájsť.

"V uznesení sa spomínajú dôkazy proti Kočnerovi: mal u seba záznamy z Kuciakovho sledovania, vyšetrovatelia vedia dokázať, že ich odovzdal Zsuzsovej a ona následne vrahom. Vedia, ako sa stretávali a ako a kde jej zaplatil, lokalizovali ich mobilné telefóny. Vedia tiež, ako telefonoval z leopoldovskej väznice exmanželke Karolíne Kočnerovej alebo milenke Miriam Hatinovej,“ píše Denník N, ktorý prináša aj informácie o tom, že Kočner mal prichystanú loď na útek, či ako popisoval Zsuzsovej, ako drží mocných v hrsti, či to, či plánuje vstúpiť do politiky.

*Autorka článku je bývalá kolegyňa Moniky Tódovej aj Petra Tótha z redakcie SME.