Spolumajiteľ Penty poprel komunikáciu s Kočnerom o príprave vraždy

Spolumajiteľ Penty poprel komunikáciu s Kočnerom o príprave vraždy Foto: Penta

Spolumajiteľ finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák dnes odmietol informácie, že zhruba mesiac pred minuloročnou vraždou novinára Jána Kuciaka mu kontroverzný podnikateľ Marian Kočner písal o príprave likvidácie nemenovanej osoby. Kočnera polícia obvinila z objednania Kuciakovej vraždy, už skôr boli v kauze obvinené iné štyri osoby.

 

„V streda 17. januára 2018, mesiac pred vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej dopoludnia o 11:11 poslal Kočner SMS správu Haščákovi: „Inak pracujem na odj…ní čuráka.“ Haščák mu vzápätí odpísal: „Povieme si, keď budeme spolu.““ napísal Denník N, podľa ktorého ide v spise práve o túto komunikáciu. Podľa televízie Markíza je komunikácia medzi oboma podnikateľmi spomenutá v uznesení o Kočnerovom obvinení.

Podrobnosti: Denník N: Kočner pred vraždou písal Haščákovi, že pracuje na odj...ní čuráka

Haščák spomínanú komunikáciu poprel. "Nikdy som s Marianom Kočnerom nekomunikoval, a to ani v náznakoch, na tému fyzickej likvidácie akejkoľvek osoby. Nemal som žiadne povedomie o tom, že by Marian Kočner pripravoval úkladnú vraždu," uviedol Haščák vo vyhlásení, ktoré ČTK poskytol hovorca Penty Martin Danko.

Spolumajiteľ Penty vo vyhlásení tiež napísal, že autenticitu spomínaných SMS správ nemôže potvrdiť a že vo svojich záznamoch žiadnu takúto komunikáciu nenašiel. Tvrdil tiež, že sa s Kočnerom stretával len nepravidelne a že s ním nepodnikal.

Haščák sa dostal do pozornosti médií v súvislosti s korupčnou aférou Gorila v roku 2011, kedy na internet unikli dokumenty, ktoré opisovali, ako Penta v rokoch 2005 a 2006 za vlády Mikuláša Dzurindu podplácala vysoko postavených úradníkov a politikov. Penta za to podľa tlače získala vplyv na privatizáciu a na chod niektorých podnikov.

Spis Gorila, ktorý zrejme vypracovala SIS na základe odposluchov, zachytáva údajné stretnutia Haščáka s rôznymi politiky v byte v Bratislave. Podľa dokumentu sa tam dojednávali alebo aj priamo preberali úplatky. Penta aj viac politikov obsah spisu spochybňujú. Vlani v decembri pri domových prehliadkach u Kočnera polícia našla nahrávky týkajúce sa aféry Gorila.