Poľský týždenník radil ako rozoznať Žida, predával sa aj v parlamente

Poľský týždenník radil ako rozoznať Žida, predával sa aj v parlamente Foto: FB Basia Scott

Vlnu nevôle vyvolal v Poľsku článok, v ktorom nacionalistický týždenník radil čitateľom, ako rozoznať Žida.

 

Článok v pravicovom týždenníku Tylko Polska (Len Poľsko) opisuje, ako rozpoznať Žida na základe jeho mena, vlastností či rysov v tvári. Židovským ženám podľa autorov "chýba krehkosť, skromnosť a pocit hanby, ktoré sú vlastné poľským ženám".

"Pretože im patrí celý svet ... predpokladá sa, že sú v každej krajine, prevezmú moc nad národmi a povedú k vytvoreniu jedného celosvetového židovského štátu," cituje agentúra Reuters z článku.

Vydanie sa objavilo aj v novinovom stánku poľského parlamentu, ktorý následne rozhodol, že týždenník už nebude odoberať. Židovské skupiny ale žiadajú tvrdšie opatrenia voči týždenníku.

Za znepokojujúce označila šéfka Amerického židovského výboru (AJC) v strednej Európe Agnieszka Markiewiczová najmä absenciu odsúdenie incidentu zo strany kľúčových politikov, ako napríklad predsedu parlamentu. S kritikou voči vládnej strane vystúpili aj niektorí opoziční poslanci.

Podľa Krzysztofa Brejzu z opozičnej Občianskej platformy je publikácia "symptómom netolerancie", ktorú podporuje vláda konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslawa Kaczyńského. "Je nechutné, že sa v chráme demokracie, v poľskom parlamente, objavil taký materiál," vyhlásil poslanec.

Hovorca strany PiS zatiaľ incident nekomentoval.

Poľská vláda sa v minulosti voči obvineniam z antisemitizmu ostro ohradzovala. Premiér Mateusz Morawiecki vo februári zrušil svoju účasť na summite Vyšehradskej štvorky (teda Poľska, Česka, Slovenska a Maďarska) a Izraela v Jeruzaleme. Reagoval tak na výroky izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a následne tiež úradujúceho ministra zahraničia o podiele Poliakov na vyvražďovaní Židov za druhej svetovej vojny.