Kuciak písal o mnohých kauzách, v ktorých figuruje Kočner

Kuciak písal o mnohých kauzách, v ktorých figuruje Kočner Foto: FB Na pranieri

Mariana Kočnera dnes vyšetrovatelia obvinili z objednania vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky.

 

Meno Kočnera figuruje v niekoľkých kontroverzných kauzách, o ktorých často písal zavraždený novinár. Z približne 50 Kuciakových článkov od začiatku roka 2017 sa Kočnera týkala polovica z nich.

Viac: Kočnera obvinili z objednávky vraždy Kuciaka a Kušnírovej (VIDEO)

Kočner si pred viac ako rokom najal bývalého šéfa civilnej kontrarozviedky SIS Petra Tótha na sledovanie najmenej piatich novinárov, vrátane Kuciaka. Podľa Denníka N to Tóth potvrdil pri výsluchu na polícii.

Kočner je v súčasnosti vo väzbe, je obvinený z falšovania zmeniek v hodnote približne 70 miliónov eur. Vlani v novembri druhýkrát neúspešne požiadal o prepustenie. Podľa nepotvrdených informácií médií ponúkal za svoje prepustenie kauciu jeden milión eur.

Pri domových prehliadkach sa u Kočnera našli nahrávky týkajúce sa kauzy Gorila. Dokumenty popisujú podplácanie vysoko postavených úradníkov a politikov v rokoch 2005 a 2006 za vlády vtedajšieho premiéra Mikuláša Dzurindu finančnou skupinou Penta.

Kočnerovo meno sa objavilo aj na zozname domnelých členov podsvetia z roku 2005, ktorý v minulosti údajne vypracovala polícia. Kočner vlani v júni založil na sociálnej sieti stránku Na pranieri, na ktorej útočil na novinárov a preberal ich osobný život. Stránka po jeho zadržaní zmizla.

Kočner predvlani Kuciakovi v telefonickom rozhovore povedal, že sa o neho a o jeho rodinu bude zaujímať a že keď na ne nájde nejakú "špinu", tak ju zverejní. "Začnem sa zaujímať, pán Kuciak, o vašu matku, o vášho otca, o vašich súrodencov, o všetkých sa začnem zaujímať. A budem aj o vás zverejňovať všetko, čo o vás nájdem. Pane Kuciak, budete prvý," povedal podľa slovenských médií Kočner v rozhovore s Kuciakom na začiatku septembra 2017. Kuciak kvôli tomu podal trestné oznámenie, ktoré polícia odložila s tým, že nešlo o trestný čin ani o priestupok.

Vyhrážanie súviselo s tým, že Kuciak napísal text o tom, že Kočner je obvinený z porušenia povinnosti pri správe majetku a zrejme preto sa majetku zbavuje. Predal byt v luxusnom komplexe Bonaparte nad Bratislavou, kde mal byt aj premiér Robert Fico, ktorý po Kuciakovej vražde rezignoval.

Od konca minulého júna je Kočner vo väzbe kvôli prípadu, v ktorom ho polícia spolu s Pavlom Ruskom obvinila z falšovania zmeniek v hodnote približne 69 miliónov eur. Preplatenie niektorých zmeniek požadovala jedna z Kočnerových firiem aj od Markízy, ktorá spomínané cenné papiere považuje za podvrh. Kočner bol zadržiavaný v Bratislave, neskôr bol prevezený do prísne stráženej väznice v Leopoldove.

Práve v súvislosti s televíziou Markíza sa Kočner dostal v roku 1998 po prvý raz do povedomia verejnosti. Išlo o neúspešný pokus o prevzatie Markízy pomocou pracovníkov Kočnerovej bezpečnostnej služby Gamatex krátko pred parlamentnými voľbami. Kočner vtedy viedol spor s vtedajším generálnym riaditeľom stanice Ruskom o 51-percentný podiel v televízii a so svojím partnerom Štefanom Aghom vzápätí dali Ruskovi a trom jeho spolupracovníkom výpoveď. Za Ruska sa vtedy postavili jeho redaktori a tisíce demonštrantov pred budovou televízie. Spor skončil až v roku 2000, kedy Markíza kúpila firmu Gamatex.

V roku 1996 bol Kočner tiež spoločne so synom prezidenta Michala Kováča obvinený z účasti na finančnom podvode voči firme Technopol za 2,3 milióna dolárov. Od prezidenta Kováča nakoniec dostal milosť. Prípad potom ešte riešil súd v Nemecku, ktorý ale v roku 2000 stíhanie zastavil.

Kočnerovo meno sa tiež objavilo v roku 2012 v spise Sasanka, ktorý priniesol údajné prepisy komunikácie šéfa vtedy vládnej strany Sloboda a solidarita (SaS) a šéfa parlamentu Richarda Sulíka s Kočnerom prostredníctvom SMS správ ohľadom voľby generálneho prokurátora. Kvôli nej sa koncom roka 2010 vládna koalícia takmer rozpadla.

- O rok neskôr Kočner figuroval v kauze Privatbanky zo skupiny Penta, ktorá dostala pokutu 55.000 eur za to, že úradom nenahlásila podozrivé finančné transakcie svojich klientov. Privatbanka vraj nedodržala zákon o boji proti praniu špinavých peňazí, keď neohlásila napríklad neobvyklé prevody peňazí z Malty na Slovensko, ktoré uskutočnil Kočner. Na podozrivý prevod upozornili maltské úrady.