Zásah do tlačového zákona kritizuje zahraničie aj novinárske organizácie

Zásah do tlačového zákona kritizuje zahraničie aj novinárske organizácie Foto: Omediach.com

Vládni poslanci sa snažia novelou tlačového zákona vrátiť politikom právo na bezplatné zverejnenie ich reakcií v tlači.


Dnes viac ako tri stovky novinárov zverejnili výzvu poslancom, v ktorej tieto snahy kritizujú.

„Hrozí, že politici sa budú chcieť dodatočne vyjadrovať ku každému článku, ktorý o nich napíšeme, a to aj vtedy, ak budeme písať pravdu. Budú chcieť noviny zaplaviť stanoviskami, ktoré nemusia sedieť s faktami,“ píše sa vo výzve, ktorú podpísalo zatiaľ okolo 350 slovenských novinárov.

Odporúčame aj: Viac ako 300 novinárov posiela poslancom otvorený list

Ku kritike sa dnes pridal aj Medzinárodný tlačový inštitút (IPI) so sídlom vo Viedni. Predlohu označil za zlý signál po minuloročnej vražde investigatívneho novinára Jána Kuciaka.

"S ohľadom na neurčité ustanovenia predlohy môžu byť médiá zaplavené nezmyselnými a zlomyseľnými reakciami s cieľom oslabiť a prekrútiť kritické a investigatívnej reportáže o ľuďoch pri moci," napísal Scott Griffen z IPI.

Právo na odpoveď pre politikov a verejnosť na články novín, časopisov a tlačových agentúr zaviedla v roku 2008 prvá Ficova vláda v rámci nového tlačového zákona. Zákon vtedy vyvolal vlnu kritiky vydavateľov, opozície ale aj medzinárodných organizácií, ktoré upozorňovali na ohrozenie slobody tlače. V roku 2011 vláda Ivety Radičovej právo politikov na zverejnenie reakcie na články zrušila. V platnosti zostala možnosť domáhať sa opravy faktických chýb v článkoch médií.

Novelu kritizuje aj Asociácia vydavateľov tlače.

„Verejný funkcionár ako osoba, ktorá má bezprostredne prístup ku mnohým komunikačným kanálom na prezentáciu svojich stanovísk, nepotrebuje a nemá mať rovnaké práva voči médiám ako bežný človek," píšu vo vyhlásení vydavatelia, podľa ktorých nejde o diskrimináciu, ale o zohľadnenie podstatne nižšej miery ochrany politikov a podstatne vyššiu mieru oprávnenia médií kritizovať a komentovať konanie politikov, "na čom sa zhoduje celá demokratická Európa,“ dodávajú vydavatelia.

Novelu kritizuje aj Asociácia nezávislých rozhlasových a televíznych staníc (ANRTS). „Predložené návrhy na novelizáciu tlačového zákona ako aj niektoré vyjadrenia politikov jednoznačne vyvolávajú pochybnosti, či je záujem o skutočnú diskusiu o novej modernej regulácii výkonu povolania novinára, alebo legislatíva má mať výlučne za cieľ chrániť politikov pred verejnou kontrolou zo strany médií,“ píše vo vyhlásení asociácia vysielateľov, ktorá združuje tri komerčné televízne stanice - TV Markíza, TV JOJ a TA3 – a šestnásť súkromných rádiostaníc - Aligátor, Anténa Rock, BestT FM, Europa 2, Expres, FUN, Jemne, Kiss, Lumen, Piešťany, Sity, Viva, Šport, Trnavské, Vlna, Záhrácke).