Vydavatelia upozorňujú na Ficovu snahu chrániť politikov pred médiami

Vydavatelia upozorňujú na Ficovu snahu chrániť politikov pred médiami Foto: Omediach.com

Predseda Smeru Robert Fico sa chce vrátiť k tomu, aby aj politici mali v médiách právo na odpoveď.


Právo na odpoveď pre politikov a verejnosť na články novín, časopisov a tlačových agentúr zaviedla v roku 2008 prvá Ficova vláda v rámci nového tlačového zákona. Zákon vtedy vyvolal vlnu kritiky vydavateľov, opozície ale aj medzinárodných organizácií, ktoré upozorňovali na ohrozenie slobody tlače. V roku 2011 vláda Ivety Radičovej právo politikov na zverejnenie reakcie na články zrušila. V platnosti zostala možnosť domáhať sa opravy faktických chýb v článkoch médií.

"Nechápem, prečo by politik, ktorý je 'opľúvaný' na desiatich stranách, nemal mať právo odpovedať," sťažoval sa Fico na sneme Smeru.

So znepokojením vníma toto vyhlásenie Fica Asociácia vydavateľov tlače. „Do slovníka emancipovaného politika by nemali patriť útoky na slobodnú tlač. V modernej demokratickej spoločnosti politici nepotrebujú právo na odpoveď, nakoľko chápu rolu médií a vedia, že tieto svojim kritickým prístupom majú nezastupiteľnú rolu pri ochrane verejného záujmu,“ píše Asociácia vo vyhlásení, ktoré dnes zverejnila.

„Verejný funkcionár ako osoba, ktorá má bezprostredne prístup ku mnohým komunikačným kanálom na prezentáciu svojich stanovísk, nepotrebuje a nemá mať rovnaké práva voči médiám ako bežný človek," píše Asociácia, podľa ktorej nejde o diskrimináciu, ale o zohľadnenie podstatne nižšej miery ochrany politikov a podstatne vyššiu mieru oprávnenia médií kritizovať a komentovať konanie politikov, "na čom sa zhoduje celá demokratická Európa,“ dodáva Asociácia.

Po vražde Jana Kuciaka vyzvala Asociácia vydavateľov tlače ministra kultúry na legislatívne úpravy smerujúce k zvýšeniu právnej ochrany novinárov. V tejto súvislosti bola na MK SR zriadená dočasná pracovná skupina zložená z odborníkov, zástupcov združení vydavateľov a novinárov. „Asociácia vydavateľov tlače ako jeden z iniciátorov vzniku pracovnej skupiny verí, že táto nezmení svoje poslanie a jej hlavným cieľom bude naďalej zvyšovanie ochrany novinárov.“

Asociácia očakáva, že akékoľvek zmeny právnych predpisov budú v prvom rade rešpektovať ideály slobodnej spoločnosti a nebudú smerovať k potlačeniu slobody prejavu, prípadne k zvyšovaniu ochrany politikov pred slobodnými médiami.