Súd potvrdil vznik austrálskeho mediálneho obra Nine

Súd potvrdil vznik austrálskeho mediálneho obra Nine

Austrálsky súd schválil spojenie televíznej siete Nine Entertainment a vydavateľa novín Fairfax Media.

 

Odstránil tak poslednú prekážku pre vznik najväčšej mediálnej spoločnosti v Austrálii, ktorý bude vystupovať pod názvom Nine, napísala agentúra Reuters.

Fúziu schválili minulý týždeň akcionári Fairfaxe, ale bývalý šéf firmy Domain, na ktorej má Fairfax väčšinový podiel, Antony Catalano sa snažil spojenie odvrátiť ponukou na kúpu 19,9 percenta akcií Fairfaxe. Firma mu ale neumožnila predložiť návrh akcionárom, čo Catalano napadol na súde. Ten dnes fúziu schválil.

Nový subjekt začne obchodovať na austrálskej akciovej burze 10. decembra. Do jej čela sa postaví šéf televízie Nine Hugh Marks a jeho firma bude mať na novej Nine podiel 51,1 percenta, zvyšných 48,9 percenta budú vlastniť akcionári Fairfaxe.

Fúziu umožnila vlaňajšia zmena austrálskych zákonov regulujúcich vlastníctvo mediálnych spoločností. Tá odstránila zákaz súbežného vlastníctva novinových, rozhlasových a televíznych aktivít.

Vydavateľstvo Fairfax je súčasťou austrálskeho života 177 rokov. Vydáva okrem iného tituly Sydney Morning Herald a Australian Financial Review. Rovnako ako iní vydavatelia novín po celom svete sa aj Fairfax dostal v posledných rokoch do finančných problémov kvôli poklesu príjmov. Firma sa v dôsledku fúzie vzdá mena svojho zakladateľa Johna Fairfaxa.