Najnovšiu knihu o Lenonardovi da Vinci napísal novinár aj podľa da Vinciho originálnych denníkov

Najnovšiu knihu o Lenonardovi da Vinci napísal novinár aj podľa da Vinciho originálnych denníkov

Spisovateľ a novinár Walter Isaacson pri písaní biografie Leonarda da Vinciho vychádzal z viac ako 7200 strán dodnes zachovaných denníkových záznamov renesančného génia.

 

Na stránkach knihy Leonardo da Vinci, ktorá v preklade vychádza v týchto dňoch, autor pripomína, že tento maliar, architekt, vynálezca, prírodovedec a spisovateľ nebol žiadnou nadpozemsky nadanou bytosťou. V jeho realistickom obraze ukazuje, že da Vinciho genialita vychádzala zo zručností, akými sú zvedavosť, ctižiadostivosť, silná vôľa, pozorné pozorovanie alebo hravá predstavivosť.

Isaacson, oceňovaný americký spisovateľ bestsellerov o živote Steva Jobsa alebo Alberta Einsteina, ktorá vyšla v tomto roku, vo svojom novom diele okrem denníkov využil tiež najnovšie poznatky o živote a diele umelca. V príbehu prepojil životné peripetie, umeleckú a vedeckú tvorbu presláveného renesančného muža.

"Čítať tento nádherný životopis Leonarda da Vinciho je ako podniknúť výpravu životom a dielom jednej z najúžasnejších ľudských bytostí všetkých čias v spoločnosti toho nejpoutavejšieho, nejinformovanejšieho a najbystrejšieho mysliteľného sprievodcu. Z týchto stránok si odnesiete obrovské množstvo vedomostí," uviedol americký spisovateľ a nositeľ Pulitzerovej ceny David McCullough.

Výpravná publikácia prináša aj 112 strán farebných príloh s ukážkami da Vinciho obrazov alebo nákresov jeho vynálezov. Autor najslávnejšieho obrazu všetkých čias, portrétu zvaného Mona Lisa, je tu ukázaný tiež ako výstredná osobnosť.

"Od Leonarda sa môžeme toľko naučiť! Jeho schopnosť spájať umenie, vedu, techniku, humanitné vedy a predstavivosť zostáva spoľahlivým receptom na tvorivosť. A to isté platí o ľahkosti, s akou bral to, že nikdy tak celkom nezapadá: nemanželský syn, gay, vegetarián, ľavák, večne roztržitý a občas heretik. A predovšetkým Leonardova neutíchajúca zvedavosť a experimentovanie by nám mali pripomínať, aké je dôležité sebe aj svojim deťom vštepiť nielen túžbu vedomosti prijímať, ale aj ochotu o nich pochybovať - ​​musíme byť vynaliezaví a, ako nadaní čudáci a rebeli v akejkoľvek dobe, myslieť inak," konštatuje v úvode svojej knihy Isaacson.

Americký novinár a spisovateľ Isaacson bol v minulosti riaditeľom spravodajskej televízie CNN a editorom časopisu Time. Svoju kariéru začal ako novinár v londýnskych Sunday Times. Žije vo Washington D.C., kde je generálnym riaditeľom amerického nezávislého think-tanku Aspen Institute, ktorý sa dlhodobo venuje podpore politiky založenej na hodnotách, myšlienkach a ideáloch dobrej spoločnosti. Jeho úspešný oficiálny životopis Steva Jobsa vyšiel aj v slovenčine pred siedmimi rokmi.