Novinár CNN sa na tlačovej besede preťahoval o mikrofón, Trump mu dal stopku (VIDEO)

Novinár CNN sa na tlačovej besede preťahoval o mikrofón, Trump mu dal stopku (VIDEO) Reprofoto youtube CNBC

Biely dom odňal akreditáciu redaktorovi televízie CNN, ktorý sa na stredajšej tlačovej konferencii dostal do sporu s prezidentom Donaldom Trumpom. Reportér Jim Acosta stratil právo účastniť sa prezidentských podujatí v Bielom dome.

 

Ako k tomu poznamenala agentúra AP, Trumpov "bojovný vzťah" k médiám sa ešte vyhrotil aj potom, čo na rovnakej akcii označil niektorých novinárov za drzých a reportérku televízne siete PBS čiernej pleti obvinil z kladenie rasistickej otázky.

Acosta sa na tlačovej konferencii Trumpa pýtal, prečo v závere kampane pred utorkovými voľbami karavanu migrantov mieriacu k USA zo strednej Ameriky označoval za inváziu. Keď chcel spravodajca CNN položiť ďalšiu otázku, Trump vyhlásil "to stačí". Acosta sa potom preťahoval s asistentkou o mikrofón a prezident ho nazval "neslušným a hrozným" človekom, za ktorého by sa CNN mala hanbiť.

Keď pred položením otázky ďalší novinár, Peter Alexander z televízie NBC News, Acostu obhajoval ako poctivého a pracovitého reportéra, reagoval Trump slovami: "Úprimne, teba tiež práve nemusím."

Podľa hovorkyne Bieleho domu Sarah Sandersovej bolo Acostovo správanie "absolútne neprijateľné". Hovorkyňa vyčítala novinárovi, že "položil ruku na mladú ženu, ktorá sa snažila robiť svoju prácu". Akreditácia, presnejšie bezpečnostné osvedčenie vydané prezidentskou ochrankou, bolo Acostovi odobrané do odvolania, uviedla hovorkyňa.

Acosta na twitteri Sandersovú obvinil z klamstva. Podľa očitých svedkov sa asistentky obsluhujúcej mikrofón síce krátko dotkol, ale ospravedlnil sa jej. Vo vyhlásení ho podporila aj televízia CNN, podľa ktorej je odobratie akreditácie odvetou za Acostove nepríjemné otázky. Prezident vo vzťahu k médiám podľa CNN zašiel príliš ďaleko. Agentúra Reuters označila incident za "nové dno v správaní Trumpa voči novinárom".

Vplyvné americké Združenie spravodajcov Bieleho domu (WHCA), organizácia reportérov informujúcich o činnosti prezidenta, vydalo vyhlásenie, v ktorom sa za Acosta postavilo. Jeho správanie nebolo podľa WHCA útočné a reakcia Bieleho domu je neprijateľná. "Táto úbohá a pomýlená akcia musí byť okamžite odvolaná," ​​uvádza sa vo vyhlásení.

"Od roku 1996, odkedy informujem o Bielom dome, som sa s ničím podobným nestretol. Iní prezidenti sa nebáli tvrdých otázok," napísal na twitteri Peter Baker z denníka The New York Times.

Neskôr na tlačovej konferencii zaútočil Trump ešte na ďalšiu novinárku, tentoraz z verejnoprávnej televízie PBS. Yamiche Alcindorová, ktorá je čiernej pleti, uviedla, že prezident kedysi sám seba označil za "nacionalistu". Preto sa ho spýtala, či si nemyslí, že jeho rétorika nahráva belošským nacionalistom. "Neviem, prečo to hovoríte. Je to rasistická otázka," reagoval Trump.

Prezident tlačovú konferenciu začal s takmer polhodinovým oneskorením a okrem iného sa počas nej sťažoval, že médiá neinformujú o tom, ako v Spojených štátoch krajine prekvitá ekonomika. "Môžem urobiť niečo skvelé, ale oni to opíšu tak, že to nevyzerá dobre," dodal. "Také nepriateľské médiá," poznamenal po tom, čo reportérke rozhlasovej siete AURN April Ryanovej, ktorá mu chcela položiť otázku, nariadil, aby si sadla.