Merkelová chce spoločný postup EÚ ohľadom vraždy Chášukdžího

Merkelová chce spoločný postup EÚ ohľadom vraždy Chášukdžího Ilustr.foto: FB A.M.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová označila vraždu saudskoarabského novinára Džamala Chášukdžího za obludnosť.

 

V piatok pri návšteve Prahy pripomenula, že Nemecko do vyšetrenia celého prípadu zastavilo zbrojné exporty do Saudskej Arábie. Chce rokovať o spoločnej pozícii Európskej únie k záležitosti.

"Prípad novinára Chášukdžího je bludnosť a vo štvrtok som to tiež oznámila v telefonickom rozhovore saúdskému kráľovi," povedala Merkelová. Nemecko podľa nej čaká na úplné objasnenie prípadu a tiež jeho pozadia. Dovtedy nebude do blízkovýchodnej krajiny dovážať žiadne zbrane, pripomenula kancelárka nedeľné rozhodnutie svojej vlády.

"V Európskej únii budeme prirodzene hovoriť o tom, ako si predstavujeme ďalší spoločný postup," uviedla Merkelová. Očakáva tiež, že Saudská Arábia začne riešiť humanitárnu katastrofu, ktorú vyvolal konflikt v Jemene.

Chášukdží zmizol po návšteve saudskoarabského konzulátu v Istanbule 2. októbra. Saudská Arábia dlho tvrdila, že novinár konzulát opustil. Až po dvoch týždňoch priznala, že na konzuláte zomrel, a vo štvrtok uviedol jej generálny prokurátor, že išlo o vopred pripravenú vraždu.