Daniel Lipšic podal trestné oznámenie na Petra Tótha, kritizuje aj Milana Žitného

Daniel Lipšic podal trestné oznámenie na Petra Tótha, kritizuje aj Milana Žitného Foto: FB D.L.

Podľa Daniela Lipšica Peter Tóth alebo Milan Žitný, dnes podsúvajú do verejného priestoru klamstvá a pokračujú tak v kampaniach, ktoré organizoval a financoval Marián K.

 

V pondelok Denník N priniesol informáciu, že bývalý novinár a bývalý šéf kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby Peter Tóth pred vraždou Jána Kuciaka sledoval pre Mariana Kočnera viacero novinárov vrátane Jána Kuciaka. „Tóth to pred tromi týždňami priznal polícii a v súčasnosti s políciou spolupracuje. Vyšetrovateľom priznal, že pre Kočnera sledoval pred vraždou nielen Kuciaka, ale aj reportéra Aktualít Mareka Vagoviča, reportéra SME Adama Valčeka, šéfredaktora časopisu .týždeň Štefana Hríba a aj autorku tohto textu Moniku Tódovú," napísal Denník N.

Podrobnosti: Denník N: Peter Tóth pre Kočnera sledoval novinárov aj Jána Kuciaka, ktorého potom zavraždili

„Neviem, čo je vo vyšetrovacom spise, ale výpoveď s mojím menom a mojím podpisom v ňom určite nie je," reagoval pre Omediach.com Peter Tóth. Tótha sme požiadali aj o vyjadrenie, či sledoval novinárov a ktorých, na tieto otázky nereagoval.

Tóth spochybnil článok Moniky Tódovej. „Existuje mnoho dôvodov veriť, že zdrojom tejto novinárky nie je nikto z vyšetrovacieho tímu ani z prokuratúry, ale je ním advokát poškodených JUDr. Daniel Lipšic. Vedie nás k tomu napríklad skutočnosť, že vo viacerých mediálne známych prípadoch, kde vystupuje ako obhajca, dochádza k masívnym únikom informácií z vyšetrovacieho spisu a k ich následnému tendenčnému skresľovaniu a zneužívaniu na politickú propagandu,“ napísal na svojej stránke Ďateľ.sk Tóth.

Lipšic dnes na facebooku oznámil, že podáva na Tótha trestné oznámenie za spáchanie trestného činu ohovárania. „Peter Tóth sa rozhodol, že najlepšia stratégia, ako sa vyhnúť svojej prípadne trestnej zodpovednosti, je pokračovať v diskreditačných kampaniach, ktoré mu v minulosti financoval zo špinavých (a možno aj krvavých) peňazí Marián K,.,“ píše Lipšic. Zároveň tvrdí, že nikdy z vyšetrovacieho spisu novinárom nevyniesol žiadnu informáciu a že o výpovedi Petra Tótha nemal ani len vedomosť.

„Od začiatku vyšetrovania som opakovane upozorňoval dozorujúcich prokurátorov na úniky informácií. Bolo to aj deň pred prvým zásahom, kedy pár novinárov už disponovalo informáciou o čase akcie. Opakovane som komunikoval aj s novinármi, aby informácie, ktorými disponovali nezverejnili, aby tak nebolo ohrozené vyšetrovanie.“

„Zároveň považuje za škandalózne, že ľudia blízki Mariánovi K., ako Peter Tóth alebo Milan Žitný, dnes podsúvajú do verejného priestoru klamstvá a pokračujú tak v kampaniach, ktoré organizoval a financoval Marián K. Títo istí ľudia pritom po vražde šírili informácie, že za vraždou bol možno pokus o vládny prevrat, resp. že vražda vôbec nemusela súvisieť s prácou Jána Kuciaka.“

Odporúčame aj: Súmrak bossov, ktorý pripravoval Milan Žitný, mal pripraviť diel aj o Mariánovi Kočnerovi. Od jeho natáčania ustúpili, lebo Kočner nesúhlasil


Milan Žitný včera spochybnil informácie Denníka N. „Mám pocit, že toto je zase informácia, ktorý unikla pravdepodobne cez nejakého právneho zástupcu. Ako keby niekto chcel odvádzať pozornosť iným smerom,“ povedal Žitný pre Pravdu. Žitného citujú niektoré  médiá ako bezpečnostného analytika. Nie je pritom známe kde a pre koho  "bezpečnostného analytika" robí a či vôbec. V svojom životopise pri knihe, ktorú napísal, má informáciu, že pred rokom 1989 bol technik, textár, scénarista a dramaturg na voľnej nohe, po revolúcii textár, novinár a publicista. Pôsobil desať rokov v rádiu Slobodná Europa. Fedor Gál pre Týždeň v minulosti napísal, že Žitný bol za komunizmu dôverníkom vojenskej kontrarozviedky.

Aktualizácia o stanovisko Petra Tótha:  "Ďakujem za ponuku, ale na kampani kultu osobnosti Daniela Lipšica sa podieľať nebudem."