Bývalý agent FBI dal tajné dokumenty novinárom, dostal štyri roky

Bývalý agent FBI dal tajné dokumenty novinárom, dostal štyri roky Reprofoto youtube FBI

Štyri roky väzenia prinieslo bývalému agentovi amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) poskytnutie dôverných informácií médiám.

 

Oznámila to dnes agentúra AP. Terry James Albury, ktorý podľa súdu odovzdal citlivé bezpečnostné informácie serveru The Intercept, je v tomto týždni druhým úradníkom v USA, ktorý sa kvôli kontaktu s médiami dostal do konfliktu so zákonom.

Súd v štáte Minnesota poslal Alburyho za mreže kvôli krádeži 70 dokumentov týkajúcich sa americkej národnej bezpečnosti, z ktorých 50 podliehalo utajeniu. V apríli sa agent FBI k tomuto činu priznal. Dátum a obsah jedného z dokumentov, ktorý popisoval metódy hodnotenia tajných informátorov, sú totožné s článkom, ktorý The Intercept publikoval.

V stredu americká federálna prokuratúra obvinila z úniku dôverných informácií do médií pracovníčku ministerstva financií Nataliu Mayovú Edwardsovú. Údajne vyzradila internetovému serveru BussFeed obsah tajných dokumentov, ktoré sa vzťahujú k vyšetrovaniu Paula Manaforta, bývalého šéfa volebnej kampane Donalda Trumpa, a k aktivitám ruského veľvyslanectva v USA.

Americké médiá dnes dávajú postih oboch osôb do súvislosti s tlakom Bieleho domu na trestanie štátnych úradníkov za dôverný a nezákonný kontakt s novinármi. Za jednu zo svojich priorít takýto postup označil nielen minister spravodlivosti Jeff Sessions, ale aj prezident Donald Trump.