Novinárky čelia neustálym útokom aj obťažovaniu

Novinárky čelia neustálym útokom aj obťažovaniu Foto: Omediach.com

Novinárky vo svete čelia neustálym útokom a obťažovaniu, tretina z nich z týchto dôvodov uvažuje, že sa profesie vzdá.

 

Uviedla to Medzinárodná ženská mediálna nadácia (IWMF) v správe, o ktorej dnes informovala agentúra Reuters.

Počas minulého roka podľa zistení IWMF bola viac ako polovica novinárok vystavená zlému zaobchádzaniu v práci alebo hrozbe fyzických útokov. "Novinárky sú denne obeťami ústrkov. Je to takmer bežná súčasť ich každodenného pracovného prostredia," konštatovala Elisa Leesová Munozova, výkonná riaditeľka IWMF so sídlom v USA.

Správa je výsledkom ankety medzi 600 ženami pracujúcimi v USA a iných krajinách sveta. Väčšina z nich uviedla, že dôvodom ich trápenia je príslušnosť k ženskému pohlaviu. Viac než štvrtina novinárok bola vystavená fyzickému útoku, dve tretiny boli obťažované cez internet, alebo sa im niekto vyhrážal.

Podľa organizátoriek prieskumu ide o "koordinovanú snahu zdiskreditovať hlas žien v médiách a prinútiť ich, aby profesiu opustili," uvádza Reuters. Neisté postavenie žien v newsroomoch ovládaných mužmi vedie k tomu, že sa boja sťažovať, aby o prácu neprišli.

Väčšina opýtaných sa bojí o svoju bezpečnosť a tretina sa dokonca z tohto dôvodu bojí písať o určitých témach. "Nesie to riziko ďalšieho potlačenia slobody slova a toľko potrebnej rozmanitosti v žurnalistike," varujú autorky správy.