Právny štát v Maďarsku: Možné rozhodnutie o začatí konania voči Budapešti

Právny štát v Maďarsku: Možné rozhodnutie o začatí konania voči Budapešti Foto: Omediach.com

Európsky parlament po rozprave o stave právneho štátu v Maďarsku, v ktorej vystúpi aj premiér Viktor Orbán, rozhodne, či bude voči Budapešti iniciovať konanie pre riziko vážneho porušenia hodnôt EÚ.

 

Maďarský premiér sa poslancom prihovorí na začiatku utorňajšej rozpravy. Hlasovanie poslancov prebehne v stredu.

Výbor EP pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE) dospel koncom júna k záveru, že v prípade Maďarska existuje jasné riziko vážneho porušenia hodnôt EÚ. Parlament by mal preto podľa členov výboru vyzvať členské štáty Únie, aby v snahe odvrátiť hrozbu porušovania základných hodnôt EÚ postupovali voči Budapešti podľa článku 7 ods. 1 Zmluvy o EÚ.

Legislatívna iniciatíva, ktorej spravodajkyňou je poslankyňa Judith Sargentini (Zelení/EFA, NL), bude plénom schválená a následne Rade (ministrov) EÚ zaslaná iba v prípade, ak ju podporia dve tretiny hlasujúcich poslancov, ktorí predstavujú absolútnu väčšinu všetkých zákonodarcov (minimálne 376).

Ide o prvý prípad, kedy Európsky parlament prichádza s návrhom odporučiť aktiváciu článku 7 Zmluvy o EÚ z dôvodu ohrozenia právneho štátu, demokracie a základných práv v členskom štáte Únie.