Niekoľko sôch v Bratislave a Prahe niekto v noci obliekol do neobvyklých šiat

Niekoľko sôch v Bratislave a Prahe niekto v noci obliekol do neobvyklých šiat Foto: Branislav Šimončík

Sochu ženy pri malej fontánke na rohu Karadžičovej a Záhradníckej ulice v Bratislave neraz zdobí neobvyklé oblečenie. V zime to je čiapka a na jeseň jej zvyčajne niekto dá na nohy ponožky. Tentokrát neostalo len pri týchto doplnkoch.

 

V noci zo štvrtka na piatok niekto sochu obliekol do exkluzívnych vzorovaných šiat.

Foto: Zuzana Golianová

 Foto: Branislav Šimončík

Ráno boli oblečené aj ďalšie sochy v Bratislave: v Grassalkovichovej záhrade a na Hviezdoslavovom námestí. Sochy obliekla slovenská návrhárka Lenka Sršňová.

 Niekoľko sôch má šaty aj v Prahe. Ide o akciu, ktorá sprevádza uvedenie československého vydania módneho časopisu Vogue. Prvé číslo sa na pulty na Slovensku a v ČR sa dostalo dnes.

Odporúčame aj: Na Slovensko a do Česka prichádza lokálna verzia časopisu Vogue

Cieľom akcie je aj poukázať na nepomer mužských a ženských figúr v našom verejnom priestore.

„Pôvodne sme chceli oblečenými sochami zdôrazniť iba módu, osláviť týmto spôsobom príchod najprestížnejšieho módneho časopisu do našich krajín. Počas plánovania sme však narazili na problém – v pražských uliciach sa nachádzajú predovšetkým mužské sochy. Ženských je málo, a väčšina z nich iba alegorického charakteru,“ hovorí šéfredaktorka Vogue CS Andrea Běhounková.

„Cielene sme si vybrali sochy, ktoré v nás evokujú slobodu, radosť a dynamiku, také, ktoré svojou proporciou a stavbou dávajú vyniknúť odevu. Šaty som dizajnovala tak, aby korešpondovali s okolitým prostredím sôch. Použité vzory sú výberom z mojich doterajších kolekcií a ako je pre moju tvorbu známe, hýria farbami a veselou energiou,“ povedala Sršňová.

Český sochár a dizajnér Michal Cimala obliekol v Prahe sochu Antonína Dvořáka na Palachovom námestí pred Rudolfinom a alegorické znázornenie Vltavy od Václava Prachnera. Socha, všeobecne známa ako Terezka, stojí vo fontáne na Mariánskom námestí priamo oproti budove magistrátu. „Pre Vltavu som vytvoril ochranný pancier, aký mávajú komiksové superhrdinky. Antonína Dvořáka som obliekol tak, aby som upozornil na nevhodné umiestenie sochy. Slávny skladateľ vyzerá skôr ako vrátnik, alebo ako keby sa nemohol dostať do domu, v ktorom znie jeho svetoznáma hudba,“ uviedol Cimala.

Ďalšou iniciatívou Vogue CS je presadenie realizácie sochy Olgy Havlovej.

Československý Vogue vydáva spoločnosť V24 Media, ktorú spoločne založili Michaela Seewald a Fabrice Biundo, šéfredaktorkou československého vydania je Andrea Běhounková. Československá edícia Vogue je iba druhou v strednej Európe (po Poľsku) a dvadsiatou štvrtou na svete.