Nesledujte len Talianov, stopa vrahov vedie inam. Zavraždený novinár sa dotkol korupcie v justícii, tvrdí Braník

Nesledujte len Talianov, stopa vrahov vedie inam. Zavraždený novinár sa dotkol korupcie v justícii, tvrdí Braník Reprofoto youtube/postoj.sk

 



Publicista Radovan Braník tvrdí, že novinára Jána Kuciaka nezavraždila talianska mafia. Podľa neho sa neopatrne dotkol masívnej korupcie na jednom z kľúčových slovenských súdov a doplatil na to, povedal Braník v rozhovore pre český web Aktualne.cz.

Kuciakova vražda podľa neho súvisí skôr so situáciou v slovenského justícii, s takzvanou justičnej mafiou. Teda konkrétne s manipuláciou prideľovania spisov na jednom z kľúčových súdov na Slovensku. "Vznikla tam kasta firiem, ktorá žije z nepochopiteľných rozsudkov. Malá časť sudcov je kúpená. Vznikol okolo toho priemysel, ktorý vygeneroval desiatky rozsudkov, a tie umožnili získať úzkej skupine ľudí závratný majetok. Vznikol štát v štáte," tvrdí publicista a expert na extrémizmus Braník.

Hovorí, že bol v spojení aj s redakciu Aktuality.sk a zavraždeným novinárom Jánom Kuciakom.

"Nikdy som s ním, ani s Janom Kuciakom, ani s nikým iným o tom nehovoril," reagoval šéfredaktor Peter Bardy.

"Doteraz neviem, či veci, o ktorých som sa Kuciakovi zmienil, ďalej komunikoval v redakcii, alebo postupoval na vlastnú päsť," povedal Braník.

Dodáva, že akákoľvek ďalšia vražda, únos alebo iný násilný čin voči komukoľvek z ľudí, ktorí na tom pracujú, alebo voči ich blízkym bude mať za následok okamžité zverejnenie materiálu, ktorý celý prípad vysvetlí. Konretizovať to zatiaľ nechcel.

Braník nespochybňuje Kuciakovu prácu o kontaktoch talianskej mafie na Slovensku. Je však presvedčený, že medzi kauzou talianskej mafie a Kuciakovu smrťou neexistuje spojenie. "Okrem iného preto, že je tam niekoľko logických dier. Kolegovia zo slovenských médií podliehajú strachu, súcitu a emóciám spojeným s vraždou a neuvedomujú si, že presne to bolo cieľom páchateľov,“ dodáva.

Upozorňuje, že téma talianskej mafie nie je nová, venovali sa jej novinári už v minulosti. „Predstava, že kvôli tejto veci si niekto objedná drahú a logisticky náročnú vraždu novinára a zároveň ako bonus dopustí smrť svedka, je úplne scestná a nedáva žiadny zmysel.“

Odporúčame aj:  Polícia vykonáva raziu u podnikateľa, o ktorom písal zavraždený novinár

Kolega Jána Kuciaka komentátor Aktualít Dag Daniš reagoval na Braníkove slová rezervovane.

"Vieme o tom, že Jano robil aj o súdoch, o prokuratúre, polícii, aj o SBS Bonul, ktorá preniká do policajného zboru, aj o Výbohovi a jeho majetkových pomeroch aj o Panama Papers. Ten okruh je naozaj široký, samozrejme, že sa netýka iba mafie," povedal Daniš v rozhovore pre Radio Aktual. „Môžem povedať, že Ján Kuciak posledné mesiace, a takto sme to oznámili aj vyšetrovateľom, pracoval na tejto kauze – to znamená na kauze talianskej mafie na Slovensku a prepojeniach na talianských podnikateľoch, ktorí žijú na východe Slovenska. K vyjadreniam pána Branika sa vôbec neviem vyjadriť, pretože ich nedopovedal. Ak niečo vie, nech to dopovie, ak nevie dopovedať, tak nech mlčí,“ reagoval Daniš.