Patrik Tkáč: Kedy niekto pochopí, že Daniš je jasný zločinec

Patrik Tkáč: Kedy niekto pochopí, že Daniš je jasný zločinec Reprofoto: ČT

J&T bude žalovať Daga Daniša za komentár na Aktuality.sk s názvom "Žraloci obrali o milióny dva štáty. Česko aj Slovensko."

 

 

Autor komentára Dag Daniš v ňom píše o veľkej policajnej rázii, pri ktorej zatkli viac ako 30 ľudí a podľa viacerých médií za sieťou miliónových podvodov s DPH mala stáť oceliareň Slovakia Steel Mills, ktorú založili podnikatelia Prieložný a Hoffmann (bývalý Istrokapital) s finančnou podporou J&T.

„Ako to už pri takomto biznise chodí, fungovať mal prevažne na štátny pohon. Teda zo štátnych peňazí. Tie išli aj na investíciu. A potom aj na prevádzku. Ako v rozprávke. Mala to byť „továreň na peniaze," píše Daniš.

V ďalšom texte Daniš popisuje, ako oceliareň roztočila pochybné (predražené) obchody s kovošrotom, ktorý nakupovala od spriaznených obchodníkov. "Cieľom bolo vyťahovať zo slovenského štátneho rozpočtu milióny eur na DPH, na čo zakročili daňoví inšpektori." A píše aj o tom, ako J&T partnerstvo s hoffmanovcami ukončila. „Sieť dodávateľov a obchodných partnerov vyšetruje polícia. A ak bude aspoň trochu dôsledná, tak to môže byť prvý prípad, keď v jej rukách skončia veľkí hráči, ktorí si hovorili finančníci. Hoci v skutočnosti to boli len „veksláci" s politickým krytím, ktorých tu zabudli deväťdesiate roky," píše na záver Daniš.

Celý komentár Daga Daniša: Žraloci obrali o milióny dva štáty. Česko aj Slovensko

Na komentár zareagoval Patri Tkáč z J&T. "Daniša samozrejme ideme žalovať za tento článok. Niektorí novinári zase niečo zle prečítali. SSM (Slovakia Steel Mills) skrachovalo mimo iné aj preto, že štát práve z neznámych dôvodov blokoval platby za vratky DPH do SSM. SSM bol prvovýrobca a neexistuje schéma, ktorou by SSM mohlo byť zapojené do DPH kolotoča," reagoval na svojom verejnom profile na facebooku Tkáč. Tvrdí, že J&T prišlo pri podpore tejto spoločnosti o desiatky miliónov eur. „By ma zaujímalo kedy niekto pochopí, že Daniš je jasný zločinec. Ja preto urobím maximum aby som to dokázal," napísal na záver Tkáč.

Tkáč podobne reagoval na komentáre Daniša už v minulosti a spoločnosť J&T už v minulosti podala žaloby na jeho viaceré texty.

Viac: Noviny sa dvojnásobne ospravedlnili Tkáčovi za Daniša

 "Nebudem to komentovať," povedal pre Omédiách.com šéfredaktor Aktuality.sk Peter Bárdy.

Dag Daniš reagoval na Facebooku priamo pod statusom Patrika Tkáča: "Pán Tkáč, celý komentár bol o "žralokoch" z Istrokapitalu a o ich skrachovanom biznise v SSM. Vás som nespomínal vôbec a J&T len okrajovo (financujúci partner). Dlhy SSM sú násobne vyššie ako zadržané 4 milióny za DPH. Vášmu verejnému obvineniu, že som zločinec, nerozumiem."