Pravdepodobne Talibanci zabili amerického novinára

V Afganistane prišiel v nedeľu o život americký novinár David Gilkey, ktorý pracoval pre rozhlasovú stanicu NPR. Spoločne s ním zahynul aj jeho tlmočník Zabihulláh Tamanná. Obaja sprevádzali afganskych vojakov v provincii Hílmand, keď sa ich automobil stal terčom útoku zrejme ozbrojencov z Talibanu, oznámila agentúra AFP s odvolaním sa na stanicu NPR.

"David pokrýval vojnu a konflikt v Iraku a Afganistane od 11. septembra. Obetavo sa snažil ukázať verejnosti tieto vojny a ľudí, ktorí v nich uviazli. Zomrel, keď sa snažil dodržať svoj záväzok," uviedol Michael Oreskes z NPR.

K raketovému útoku došlo okolo pol tretej popoludní miestneho času (poludnie SELČ) a o život prišiel aj vodič automobilu Humvee a jeden vojak. Vojakov sprevádzali aj ďalšie dva novinári z NPR Tom Bowman a Monika Evstatievová, tí vyviazli bez zranení.

Taliban nabral v provincii Hílmand na sile po odchode medzinárodných bojových jednotiek z Afganistanu na konci roka 2014. V poslednom čase boje utíchli, hlavne kvôli tomu, že bojovníkov Talibanu zamestnával zber ópia na poliach. Práve v provincii Hílmand sú najväčšie makovej plantáže tejto stredoázijskej krajiny.

Afganistan patrí medzi krajiny, ktoré sú pre novinárov najviac nebezpečné. Od roku 1992 ich tam zahynulo najmenej 27, uviedla agentúra Reuters.