Zomrel herec Vladimír Obšil

Zomrel herec Vladimír Obšil Foto: SND

Vo štvrtok večer 30. marca 2023 sme sa dozvedeli smutnú správu, umrel náš milý kolega Vladimír Obšil, informuje dnes Slovenské národné divadlo.

Vladimír Obšil sa narodil 11. decembra 1957 v Prachaticiach v Českej republike. Štúdium na Vysokej škole múzických umení ukončil v roku 1981 a stal sa členom Činohry SND. Jeho prvá úloha v SND, ešte ako vysokoškoláka, bola v hre Belasé kone na červenej tráve.

Subtílny zjav predurčoval Vladimíra Obšila na postavy mladíkov, ktoré obohatil o dynamické herectvo i príznačnú dávku karikatúry. Z charakterových stvárňoval často tie, ktoré verili v lásku a dobro.

Za štyri desiatky rokov na prvej činohernej scéne účinkoval vo vyše stovke inscenácií. Z posledných spomeňme klasiku Jána Palárika Zmierenie alebo Dobrodružstvo pri obžinkoch, dramatické úlohy v hre Bélu Pintéra Špina, Chanocha Levina Pohreb alebo svadba – čo skôr? a Matúša Bachynca Milada.

Účinkoval v mnohých filmových a televíznych projektoch. Za svoje herectvo získal Vladimír Obšil ocenenia Literárneho fondu i tvorivú prémiu IGRIC v roku 2014.