Print this page

Opozícia žije vo svete úvah o ovládnutí verejnoprávnych médií, vládna novela o zmene voľby radných Českej televízie (ČT) a Českého rozhlasu (ČRo) má vplyv politikov sťažiť, reagoval dnes v Snemovni na opozičné výhrady minister kultúry Martin Baxa (ODS). Povedal tiež, že by nepodporil prípadný návrh na zvýšenie koncesionárskych poplatkov. Na druhú stranu sa minister postavil kvôli finančným dopadom na verejnoprávnu televíziu a rozhlas proti obmedzeniu okruhu poplatníkov, ako ich navrhlo opozičné hnutie ÁNO.

Vládna novela zapája do voľby rád oboch verejnoprávnych médií Senát a sprísňuje požiadavky na organizácie navrhujúce kandidátov. Zástupcovia opozičných ÁNO a SPD pokladajú navrhované zmeny za pokus politicky ovládnuť ČT a ČRo.

Koalícia a opozícia žije podľa Baxu v iných svetoch. "Ja žijem vo svete, kde považujeme nezávislé verejnoprávne médiá za kľúčový pilier demokracie. Preto predkladám návrh, ktorý komplikuje vplyv politikov. Vy žijete vo svete, kde základnou premisou je ovládnutie verejnoprávnych médií, ako diktovať generálnemu riaditeľovi alebo rade, čo sa má robiť," uviedol Baxa.

Baxa uviedol, že nebude navrhovať zrušenie koncesionárskych poplatkov. S takým zámerom prišiel predseda SPD Tomio Okamura, ktorý by poplatky nahradil financovaním priamo zo štátneho rozpočtu. Baxa ale tiež zdôraznil, že by nepodporil ani prípadný návrh na zvýšenie koncesionárskych poplatkov. "Aj keď sa jedná o malé čiastky, tak nie je v tejto chvíli podľa mňa priestor na to, aby sa koncesionárske poplatky dvíhali," povedal minister.

Televízny poplatok na domácnosť je 135 korún a rozhlasový 45 korún mesačne. Poplatky predstavujú väčšinu príjmov oboch verejnoprávnych médií. Preto sa Baxa postavil proti návrhu ANO, podľa ktorého by sa rozšíril okruh ľudí oslobodených od úhrady najmä o starobných a invalidných dôchodcov. "Ak by sa zákon schválil, je to koniec Českej televízie v súčasnej podobe," uviedol.

Verejnoprávna televízia by prišla podľa záporného stanoviska vlády k predlohe ANO o až 2,85 miliardy korún ročne, teda asi o polovicu príjmov z koncesionárskych poplatkov. Rozhlas by stratil až dve pätiny výnosov z poplatkov, ročne zhruba 800 miliónov korún, píše sa v materiáli pre zákonodarcov.