Vitajte v krajine ohňa a ľadu. Toto je Island

Vitajte v krajine ohňa a ľadu. Toto je Island

Island je krajinou kontrastov: obrovské ľadovce aj aktívne sopky, letné polnočné slnko i najkratšie zimné dni, staroveký jazyk a moderné technológie. Žije tu národ s bohatou a rozmanitou kultúrou, rovnako jedinečný ako jeho ohromujúca krajina.

Kniha Toto je Island vám priblíži život ostrovného severského národa a predstaví to najlepšie z islandskej hudby, literatúry, kultúrnych tradícií, zvykov, osláv a jedla. Prináša pohľad na pokrokový a mierumilovný národ s liberálnymi, modernými postojmi, ktorý si najviac cení slobodu, komunitu a rovnosť.

„V tejto knihe sa pokúsime opísať Island živo, so všetkými jeho úžasnými vlastnosťami,“ tvrdia autori knihy. „Prechádzajúc dych vyrážajúcou krajinou, maličkými pobrežnými dedinkami a ruchom Reykjavíku preskúmame obľúbené jedlá Islanďanov, naše všedné dni, naše sviatky a kľúčové míľniky našich životov. Oslávime islandských športovcov, maliarov, spisovateľov a hudobníkov, ako aj postavenie Islandu ako lídra na poli udržateľnosti, obnoviteľnej energie a rovnosti pohlaví.“
Vedeli ste napríklad, že vody v okolí Islandu patria k najlepším rybárskym regiónom na svete a nájdeme tu úžasnú pestrosť druhov? Golfský prúd sa pri Islande stretáva s ľadovými vodami prichádzajúcimi z Arktídy a vytvára dokonalé podmienky na bohatý podmorský život.

Už prví usadlíci na Islande sa venovali rybolovu, najmä pre vlastnú obživu. Sušená treska sa stala exportným artiklom v štrnástom storočí. Sprístupnenie soli v devätnástom storočí umožnilo produkovať ešte hodnotnejší tovar na vývoz. Ryby sa lovili na otvorených lodiach, často vo veľmi nebezpečných podmienkach, keďže hlavnou rybárskou sezónou bola spravidla zima, keď sa z práce uvoľnili robotníci pracujúci v lete na farmách a prichádzali na lode, aby tam spracúvali ryby.

Island je veľmi príťažlivý aj pre filmovú produkciu. Za posledných dvadsať rokov majú Islanďania čoraz viac možností pracovať vo filmovom priemysle. Točili sa tu napríklad bondovky Vyhliadka na smrť a Dnes neumieraj, Lara Croft: Tomb Raider, Tajný život Waltera Mittyho, Nevedomí, Noe, Interstellar, Transformers: Zánik a Star Wars: Sila sa prebúdza, ako aj televízny seriál Hra o tróny.

Možno ste si to ani neuvedomili, ale pravdepodobne ste aj za posledný týždeň počuli v rádiu nejakú islandskú kapelu. Hudba patrí k top vývozným artiklom Islandu a napriek neveľkému počtu obyvateľov sa krajina môže pochváliť neuveriteľným zoznamom skvelých hudobných skupín, sólových hudobníkov a skladateľov.

Určite ste počuli o Björk, najznámejšej Islanďanke na svete (pravdepodobne v dejinách), ale veľký medzinárodný úspech dosiahli aj kapely ako Kaleo, Sigur Rós a Of Monsters and Men či skladatelia ako Ólafur Arnalds (na Spotify ho mesačne počúvajú 3 milióny poslucháčov), Jóhann Jóhannsson (hudba k filmom Tória všetkého, či Sicario: Nájomný vrah, za ktoré bol nominovaný na Oscara), Daníel Bjarnason a Hildur Guðnadóttir, ktorá získala Oscara v kategórii najlepší originálny soundtrack k filmu Joker (tiež zložila hudbu pre filmy Arrival, The Revenant a minisériu Černobyl na HBO).

Toto je Island vyšiel v sérii vydavateľstva Ikar Toto je..., kde pred dvomi rokmi vyšlo Toto je Japonsko a vlani Toto je Kórea.

Milan Buno, knižný publicista