Českí operátori musia vypnúť ďalšie ruské TV stanice

Českí operátori a distribútori televízneho signálu nesmú v rámci boja s dezinformáciami šíriť programy Rossiya RTR/RTR Planeta, Rossiya 24/Russia 24 a TV Centre International. Uviedol to Český telekomunikačný úrad (ČTÚ) na svojom webe s odkazom na aktualizované nariadenie EÚ. Nariadenie platí pre operátorov vo všetkých únijných krajinách.

Doteraz boli medzi zakázanými TV stanicami kanály Russia Today a Sputnik. Tuzemskí operátori väčšinou ruské televízne kanály vypli už na prelome februára a marca. V tom čase internetové združenie CZ.NIC zablokovalo na tri mesiace osem proruských dezinformačných webov.

"Novo sa tiež zakazuje prevádzkovať reklamu na výrobky či služby v rámci obsahu vytvoreného alebo vysielaného subjektmi uvedenými na sankčnom zozname," uviedol český regulátor.

Podľa serveru Digizone signál štátnych staníc RTR Planeta a Rossija 24 už na začiatku júna odpojila francúzska satelitná spoločnosť Eutelsat. Povinnosť vypnúť uvedené stanice sa týka všetkých distribučných prostriedkov prevádzkovaných v členských štátoch Európskej únie alebo európskymi firmami. Keďže ide o priamo účinné nariadenie, nie je potrebné prijímať ďalšie opatrenia v členských štátoch.