Jej príbeh očaril celý svet. Rebelka

Jej príbeh očaril celý svet. Rebelka Foto: Ikar

Od slobody ma delila už iba jazda autom. Vyše roka som čakala, kedy sa mi naskytne vhodná príležitosť na útek. Mala som osemnásť rokov a bola som na smrť vystrašená, že môj dôkladne premyslený plán zlyhá. Moje srdce sa však búrilo proti ustavičnému strachu, krutým pravidlám a starodávnym zvykom v Saudskej Arábii, ktoré spôsobovali nám dievčatám utrpenie a občas aj smrť, a, naopak, vzlietlo ako vtáča zakaždým, keď som si predstavila život ďaleko od nich...

Rebelka je veľmi inšpiratívny príbeh, plný ženskej sily. Rahaf Mohammed ukázala obrovskú odvahu a odhodlanie pri svojom úteku od tyranskej rodiny. Ako dcéru politika ju vychovávali podľa represívneho výkladu Islamu, ktorý jej ako žene nepriznával prakticky žiadne slobody. Už v osemnástich rokoch sa rozhodla pre nebezpečný útek a vďaka sociálnej sieti Twitter sa jej podarilo získať podporu obrovského množstva ľudí z celého sveta a následne aj vytúžený azyl. Riskovala život za svoju slobodu a stala sa inšpiráciou pre všetky mladé ženy na svete.

Začiatkom roka 2019, po starostlivom trojročnom plánovaní, sa Rahaf Mohammed podarilo ujsť od rodiny v Saudskej Arábii. Dostala sa však len do Bangkoku, kde jej vzali cestovný pas. Keby ju prinútili vrátiť sa domov, určite by ju zabili ako iné rebelky v jej krajine. Zabarikádovala sa preto v hotelovej izbe a otvorila si účet na Twitteri. V tom čase jej už na dvere klopali úradníci s príkazom odviesť ju na letisko. Tínedžerka vďaka sociálnej sieti oslovila svet a svet jej odpovedal – za jediný deň získala štyridsaťpäťtisíc sledovateľov a tí jej napokon pomohli požiadať o azyl na Západe.

Vypočujte si úryvok. Z knihy číta Lucia Vráblicová:

Rahaf teda prerozprávala svoj pozoruhodný príbeh v knihe Rebelka z vydavateľstva Ikar. Odhalila tak nevypovedané pravdy o živote v uzatvorenom kráľovstve, kde mladé ženy vychovávajú v systéme, ktorý potláča ich práva a kontrolu nad nimi odovzdáva ich mužským opatrovníkom. Rahaf, vyrastajúca s obrovskými finančnými výsadami, ale pod dozorom mužských príbuzných vrátane svojho otca, významného politika, prežila detstvo plné dennodenného násilia, útlaku a pretvárky.

Rahaf Mohammed

Mala osemnásť rokov, keď za dramatických okolností ušla zo Saudskej Arábie a strhla na seba pozornosť celého sveta prostredníctvom účtu na Twitteri. Rahaf, dcéru politika, vychovávali podľa represívneho výkladu islamu, ktorý ženám a dievčatám nepriznáva prakticky nijaké slobody. Vďaka výzve verejnosti na jej záchranu, uverejnenej na sociálnych sieťach, jej napokon udelili azyl v Kanade, kde ešte vždy žije a bojuje za slobodu a posilnenie postavenia žien.

Milan Buno, knižný publicista