Štyri turecké televízie dostali pokutu za komentár opozície k verdiktu nad Kavalou

Štyri turecké televízne kanály dostali pokutu od Tureckej rady pre rozhlasové a televízne vysielanie (RTÜK) za to, že minulý mesiac odvysielali rozhovory s dvoma opozičnými poslancami. Tí v nich komentovali proces s aktivistom Osmanom Kavalom, ktorý dostal doživotie za pokus zvrhnúť vládu financovaním manifestácií z roku 2013. Verdikt kritizovali okrem opozície aj ľudskoprávne organizácie, Rada Európy a rad západných krajín, vrátane USA, Nemecka, Francúzska či Česka, ktoré ho označili za politicky motivovaný.

Halk TV, KRT, TELE 1 a Flash Haber musia zaplatiť pokutu za to, že dali slovo poslancovi Özgürovi Özelovi z hlavnej opozičnej formácie Ľudovej republikánskej strany (CHP) a Ahmetovi Şikovi z Tureckej strany pracujúcich (TIP). Podľa RTÜK vo svojich komentároch "urazili a ponížili vládu".

O pokute informoval jeden z členov RTÜK Ilhan Taşçi, ktorý je členom opozičnej strany CHP. Podľa neho je dôvodom postihu snaha odradiť médiá od publikovania komentárov kritických k vláde. "Cieľom je, aby nikto nepočul pravdu," napísal na twitteri Taşçi.

Podnikateľ a občiansky aktivista Kavala je vo väzení už od jesene 2017 a až do rozsudku z minulého mesiaca bol stále vo väzbe. To kritizoval už v roku 2019 aj Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP), ktorý vyzval na okamžité prepustenie Kavaly. Kvôli tomu, že Turecko rozsudok ESĽP nenaplnilo, začala Rada Európy (RE) vlani konanie, ktoré môže skončiť až pozastavením členstva Turecka v RE. Dlhú väzbu napadli Kavalovi právnici aj na ústavnom súde, ktorý v decembri 2020 rozdielom jedného hlasu rozhodol, že Kavalovo zadržiavanie vo väzbe nezákonné nie je.

Demonštrácie z roku 2013, kvôli ktorým dostal Kavala v apríli doživotie a ďalších sedem osôb 18 rokov väzenia, chceli pôvodne zabrániť výrub stromov v parku Gezi v Istanbule kvôli developerskému projektu. Neskôr ale prerástli na masové celoštátne protesty, pri ktorých ľudia skoro tri mesiace demonštrovali okrem iného za slobodu slova. Požadovali aj demisiu vlády, ktorú vtedy viedol Erdogan ešte ako premiér. Pri potláčaní protestov zomrela desiatka ľudí a niekoľko tisíc ďalších bolo zranených. Kavalu v kauze týchto protestov turecký súd v roku 2020 zbavil obžaloby pre nedostatok dôkazov, po niekoľkých hodinách na slobode ho ale polícia opäť zatkla kvôli obvineniu z podielu na pokuse časti armády o puč z roku 2016.