Parlament žiada plné embargo na dovoz ropy, uhlia, jadrového paliva a plynu z Ruska

Európsky parlament vo štvrtok vyjadril rozhorčenie nad správami o zverstvách ruských ozbrojených síl a zdôraznil, že voči páchateľom týchto vojnových zločinov musí byť vyvodená zodpovednosť.

Poslanci v uznesení, ktoré plénum prijalo pomerom hlasov 513 (za): 22 (proti): 19 (zdržalo sa hlasovania), vyzvali na prijatie ďalších sankcií vrátane okamžitého úplného embarga na dovoz ropy, uhlia, jadrového paliva a zemného plynu z Ruska. Požadujú tiež predloženie plánu na zaistenie bezpečnosti dodávok energie do EÚ a stratégiu uvoľňovania sankcií v prípade, že Rusko podnikne kroky na obnovenie nezávislosti, zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny v rámci jej medzinárodne uznaných hraníc a úplne stiahne svoje vojská z územia Ukrajiny.

Vylúčenie Ruska zo skupiny G20 a ďalších multilaterálnych organizácií

Úplné a účinné uplatňovanie existujúcich sankcií v celej EÚ, ako aj medzinárodnými spojencami Únie, musí byť teraz prioritou, zdôrazňuje uznesenie. Parlament vyzval vedúcich predstaviteľov EÚ, aby sa zasadili za vylúčenie Ruska zo skupiny G20 a ďalších multilaterálnych organizácií spolupráce, ako sú Rada OSN pre ľudské práva, Interpol, Svetová obchodná organizácia či UNESCO. Podľa poslancov by to bolo dôležitým signálom, že medzinárodné spoločenstvo sa nevráti k bežnému fungovaniu s agresorským štátom.

Parlament v snahe zvýšiť účinnosť existujúcich sankcií vyzval na vylúčenie bánk Ruskej federácie zo systému SWIFT, na zákaz vstupu s Ruskom spojených plavidiel do teritoriálnych vôd EÚ a zákaz ich kotvenia v prístavoch EÚ, ako aj zastavenie cestnej nákladnej dopravy z územia Ruska a Bieloruska a na toto územie. Poslanci tiež požadujú zhabanie majetku ruských úradníkov alebo oligarchov spojených s Putinovým režimom, ich zástupcov a bielych koní, ako aj tých, ktorí sú v Bielorusku spojení s Lukašenkovým režimom.

Uznesenie v súvislosti so zapojením Bieloruska do vojny na Ukrajine požaduje, aby sankcie uvalené na Bielorusko boli rovnaké ako sankcie voči Rusku. Poslanci tak chcú odstrániť všetky medzery, ktoré by Putinovi umožnili využiť Lukašenkovu pomoc na obchádzanie sankcií.

Pokračovanie a zintenzívnenie dodávok zbraní

Ruské ozbrojené sily spáchali na Ukrajine, predovšetkým v Buči, v úplne alebo takmer úplne zničenom Mariupole, Volnovache a ďalších mestách a dedinách, šokujúce zverstvá, ktoré nesporne predstavujú vojnové zločiny, pripomína uznesenie. Poslanci v tejto súvislosti zdôraznili, že voči páchateľom týchto vojnových zločinov musí byť vyvodená zodpovednosť, a za týmto účelom vyzvali na zriadenie osobitného tribunálu OSN pre zločiny na Ukrajine.

Parlament zdôraznil, že dodávky zbraní musia pokračovať a musia sa zintenzívniť, aby sa Ukrajina mohla účinne brániť. Poslanci v tejto súvislosti vyjadrili podporu všetkej obrannej pomoci pre ukrajinské ozbrojené sily, ktorú členské štáty poskytujú individuálne a kolektívne prostredníctvom Európskeho mierového nástroja.

Od začiatku ruskej invázie bolo vnútorne vysídlených takmer 6,5 milióna ukrajinských občanov a viac ako 4 milióny obyvateľov utiekli pred vojnou z krajiny, konštatuje uznesenie. Poslanci vyzvali na vytvorenie bezpečných humanitárnych koridorov na evakuáciu civilistov utekajúcich pred bombardovaním a na posilnenie sietí humanitárnej pomoci EÚ na Ukrajine.

Parlament tiež dôrazne odsúdil rétoriku Kremľa naznačujúcu možné použitie zbraní hromadného ničenia Ruskou federáciou a zdôraznil, že akékoľvek nasadenie tohto typu zbraní by malo najvážnejšie následky.