Sulík: Za plyn zaplatíme podľa platnej zmluvy - v eurách

Minister hospodárstva Richard Sulík reagoval na jeho citát o platení za ruský plyn v rubľoch:

ZA PLYN ZAPLATÍME PODĽA PLATNEJ ZMLUVY – V EURÁCH
Dnes som povedal toto: „Ak to bude nevyhnutné, za plyn zaplatíme rubľami.“ Prvú časť vety médiá odignorovali, rád by som ju teda zdôraznil a zároveň vysvetlil, čo znamená slovo „nevyhnutné“.
Slovensko postupuje spoločne s ostatnými krajinami EÚ napriek tomu, že sme jednou z najviac závislých krajín od ruského plynu. Spravili sme opatrenia, všetky doterajšie záväzky má SPP riadne zaplatené v eurách, ďalší účet príde až v druhej polovici mája, Európska komisia posudzuje rozsah, v ktorom sú Putinove požiadavky v rozpore so zmluvnými záväzkami aj právom v EÚ. Počkáme si na výsledky. To všetko preto, lebo sa nedáme vydierať Putinom a ruble nemáme. Ale dostať ich môže. Veď nech si ich na eurá zamení doma v Kremli a hneď to má v rubľoch, hrivnách, bitcoinoch, hocičom len chce. My zmluvu neporušíme.
Čo však treba vedieť je, že bez plynu nám nielen bude zima (lebo pekné počasie nebude navždy), ale nevyrobíme ani napríklad takú naftu či benzín. Bez plynu nevyrobíme hnojivá, čiže bude menšia, a teda aj drahšia úroda. Bez plynu nevyrobíme ani oceľ či množstvo iných vecí, pretože Slovensko je extrémne spriemyselnená krajina.
Odkedy začala vojna, pomáhame Ukrajine zo všetkých síl a budeme pomáhať aj naďalej. Skolabovaním slovenskej a ani európskej ekonomiky by sme im však príliš nepomohli. A to je to moje „ak to bude nevyhnutné“. Nie je to moja ochota vyhovieť vojnovému zločincovi Putinovi. Je to pochopenie nevyhnutnosti.