Zomrela Madeleine Albrightová

Vo veku 84 rokov zomrela bývalá ministerka zahraničných vecí USA s českými koreňmi Madeleine Albrightová. S odkazom na jej rodinu o tom informuje agentúra AP. Americký prezident Bill Clinton si Albrightovú vybral ako šéfku diplomacie v roku 1996 a tento post zastávala posledné štyri roky jeho administratívy. Bola historicky prvou ženou v tomto úrade a do tej doby aj najvyššie postavenou političkou v amerických dejinách.

"So zlomeným srdcom oznamujeme, že Dr Madeleine K. Albrightová, 64. ministerka zahraničných vecí Spojených štátov a prvá žena v tomto úrade, dnes zomrela. Príčinou bola rakovina. Bola obklopená rodinou a priateľmi. Stratili sme milujúcu matku, babičku, sestru, tetu a priateľku," uviedla rodina vo vyhlásení.

Albrightová, ktorá sa narodila v Prahe v roku 1937 a do Spojených štátov prišla ako utečenec v roku 1948, bola ministerkou zahraničia v rokoch 1997 až 2001 v administratíve demokratického prezidenta Clintona. Predtým pôsobila ako veľvyslankyňa USA pri OSN. Nadšená americká aj česká patriotka, ktorú spájalo priateľstvo s Václavom Havlom, sa tiež zasadila o vstup ČR, Poľska a Maďarska do NATO. V roku 2012 jej prezident Barack Obama udelil Prezidentskú medailu slobody, čo je v Spojených štátoch najvyššie civilné vyznamenanie.