Zuzana Čaputová: Naším záujmom je nemať za suseda niekoho, kto nevie, kde končia jeho hranice

Prezidentka Zuzana Čaputová zverejnila výzvu na pomoc Ukrajine:

Civilizovaný svet má jasno v tom, kto koho napadol, kto vedie vojnu, kto pácha vojnové zločiny a porušuje medzinárodné právo. 141 krajín OSN odsúdilo ruskú agresiu voči Ukrajine a žiadajú Rusko o stiahnutie svojich vojsk. Pomoc Ukrajine je pomocou nevinným trpiacim ľuďom a je našou ľudskou povinnosťou.

Pomoc Ukrajine – to je humanitárna pomoc, predovšetkým ženám a deťom utekajúcim pred vojnou. Ale pomoc Ukrajine je aj vojenský materiál pre tých, ktorí bránia svoje rodiny a svoju vlasť proti presile, niekoľkonásobne väčšej a všetkého schopnej armády Putinovho Ruska. Technika a vojenský materiál, ktorý Ukrajina dostáva, nie je použitý na inom území a neslúži na napadnutie inej krajiny. Zbraňami a muníciou chránia Ukrajinci životy svojich civilných obyvateľov pred ostreľovaním zo zeme aj bombardovaním zo vzduchu.

Volanie, aby Ukrajina nedostávala vojenský materiál, nevedie k mieru ani k pokoju zbraní. Je síce ľudsky pochopiteľné, vo výsledku by však neviedlo k mieru, iba k posilneniu pozície Ruska a k faktickému ovládnutiu Ukrajiny. Ukrajina by zostala teritóriom na ďalšie presadzovanie Putinových mocenských záujmov. Takáto situácia nie je v záujme Slovenska - našim záujmom je nemať za suseda niekoho, kto nevie, kde končia jeho hranice, niekoho kto je schopný zabíjať civilistov v susednej krajine. Naším bytostným záujmom je mať na východnej hranici stabilného suseda, ktorý si ctí európske hodnoty a mierové spolužitie medzi národmi.

Kto si úprimne želá mier, volá po okamžitom odchode ruských vojsk z Ukrajiny, kde nemajú žiadne právo byť. Putin vojnu vyvolal a on ju aj môže jedným rozhodnutím ukončiť. Kým sa tak stane a Ukrajinci mu vzdorujú, je naším životným záujmom pomáhať im všetkými prostriedkami, ktorými neohrozíme vlastnú bezpečnosť a nezapojíme sa do vojny.