V Mexiku zavraždili za dva mesiace už siedmeho novinára

Už siedmy novinár bol za posledné dva mesiace zavraždený v Mexiku. Najnovšou obeťou sa stal Juan Carlos Muñiz, ktorý bol zastrelený v meste Fresnillo v stredomexickom štáte Zacatecas. S odkazom na guvernéra Davida Monreala o tom informovala agentúra DPA.

Muñiz bol policajný reportér spravodajského portálu Testigo Minero a privyrábal si ako taxikár. V Mexiku, najmä mimo veľkých miest, novinári mávajú často vedľajšie zamestnanie, píše DPA. Jeho mŕtve telo s ranami po guľkách sa podľa miestnych médií našlo v aute. Pozadie útoku zatiaľ nie je známe.

Zacatecas patrí medzi mexické štáty, ktoré sa stretávajú s vysokou mierou násilia; značný podiel na ňom má obchod s drogami a boja medzi rivalskými kartelmi. V januári našla miestna polícia v malej dodávke natlačené mŕtve telá ôsmich mužov a dvoch žien. Vozidlo zostalo stáť pred úsvitom blízko vianočného stromu na hlavnom námestí rovnomennej metropoly.

Mexiko bolo podľa Reportérov bez hraníc pre novinárov v roku 2021 už tretí rok po sebe najnebezpečnejšou krajinou. Podľa tejto organizácie bolo vlani v tejto latinskoamerickej krajine zabitých v súvislosti so svojou prácou sedem novinárov. Organizácia uvádza, že za útoky proti nim sú často zodpovedné nielen miestne drogové kartely, ale aj politici. Viac ako 90 percent útokov zostáva nepotrestaných.