Zelenskyj vyzval EÚ, aby dokázala, že stojí na strane Ukrajiny

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyy počas „prestávky medzi raketovými útokmi“ uviedol, že Európsky parlament a lídri EÚ musia teraz „dokázať, že EÚ je s Ukrajinou“. „Hovorím dnes v mene občanov Ukrajiny, ktorí ju bránia a platia pritom tú najvyššiu cenu,“ zdôraznil.

 Ukrajinský prezident spomenul útok na Charkov, „mesto s najväčším námestím v krajine nazývanom Námestie slobody (...) Dnes ráno dopadli na Námestie slobody dve rakety, ktoré zabili desiatky ľudí. Toto je cena, ktorú platíme za našu slobodu. Odteraz sa každé námestie v každom ukrajinskom meste bude volať Námestie slobody,“ vyhlásil.

„Bojujeme za naše práva, naše slobody, naše životy a v súčasnosti aj za naše prežitie. Bojujeme tiež za to, aby sme boli rovnocennými členmi Európy. Takže teraz dokážte, že ste s nami,“ vyzval poslancov. „Dokážte, že ste naozaj Európanmi a potom život zvíťazí nad smrťou a svetlo zvíťazí nad temnotou. Sláva Ukrajine,“ dodal.

Predseda Verchovnej rady Ukrajiny Ruslan Stefančuk poslancom povedal: „Ukrajina bráni hranice civilizovaného sveta a ak padne Ukrajina, nikto nevie, kde sa Rusi zastavia.“ Najlepšou formou, ako podporiť Ukrajinu, je podľa neho „skutočné uznanie našich európskych ambícií.“

„Táto brutálna, masívna invázia na Ukrajinu je neodôvodnená, nevyprovokovaná a je založená na hanebných lžiach a uskutočnila sa z jediného dôvodu: pretože ste si na Majdane zvolili slobodu, demokraciu a právny štát,“ vyhlásil predseda Európskej rady Charles Michel. Invázia ruského prezidenta Vladimira Putina je „geopolitickým terorizmom“, zdôraznil šéf Európskej rady a uistil poslancov, že Rada sa bude zaoberať „vážnou, symbolickou, politickou a - podľa môjho názoru - legitímnou žiadosťou“ Ukrajiny o vstup do EÚ.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen uviedla: „Pre Európu je toto okamih pravdy. Je to konflikt medzi vládou zákona a vládou zbraní, medzi poriadkom založenom na pravidlách a čírou agresiou. Nemôžeme našu bezpečnosť považovať za samozrejmosť, musíme do nej investovať,“ zdôraznila šéfka Komisie a dodala, že „ak Putin chcel rozdeliť EÚ, NATO a medzinárodné spoločenstvo, tak dosiahol presný opak.“

„Na mier potrebujeme dvoch, na vojnu však stačí jeden, ako nám ukázal pán Putin. Musíme preto výrazne zvýšiť náš odstrašujúci potenciál, aby sme predišli vojne,“ vyhlásil vysoký predstaviteľ Únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell. „Obrana právneho štátu a posilňovanie obchodných vzťahov nebude stačiť na to, aby sme svet premenili na miesto, kde vládne mier,“ dodal.