Úvodný ceremoniál olympijských hier mal v USA historicky najnnižšiu sledovanosť

Piatkový otvárací ceremoniál zimných olympijských hier sledovalo na americkej televíznej stanici NBC v priemere len 16 miliónov divákov. To je najmenej v histórii. Doterajší negatívny rekord 20,1 milióna divákov držalo slávnostné otvorenie ZOH v Calgary v roku 1988, napísal server Yahoo! Šport.

Oproti ZOH v Pchjongčchangu sledovalo úvodný ceremoniál o 43 percent menej ľudí. Pred štyrmi rokmi si prenos z Južnej Kórey napriek časovému posunu pustilo 28,3 milióna amerických divákov.

Otvárací ceremoniál tak nadviazal na malý záujem o štvrtkový začiatok olympijských súťaží, ktoré si v USA naladilo len 7,7 milióna divákov, čo je výrazne menej ako v roku 2018 (16 miliónov) a v roku 2014 pri ZOH v Soči (20,02 milióna).

Podľa NBC je spomínaných 16 miliónov divákov celkový počet a zahŕňa všetky jej siete a streamovanie. Priemerná sledovanosť iba na televíznych staniciach bola podľa predbežných údajov menej ako 14 miliónov.

Atmosfére hier nepomáha, že sa konajú v znepriatelenej Číne ani nedostatok fanúšikov v hľadisku. Podľa komentátora Yahoo! Sports sa môže prejavovať aj istá miera „olympijskej únavy“. Pekinské hry sa konajú necelých šesť mesiacov po letných olympijských hrách v Tokiu, ktoré boli kvôli pandémii koronaviru o rok odložené – a tiež zápasili s nízkou sledovanosťou. "To všetko je pre NBC nočná mora, pretože stanica platí MOV 7,75 miliardy dolárov za práva na vysielanie olympijských hier až do roku 2032."

Aj reportéri NBC sú uzavretí v bubline a majú obmedzený okruh pôsobnosti. Vylúčené sú živé zábery s horami alebo historickými pamiatkami v pozadí, rovnako ako príbehy o čínskej kultúre, architektúre a ľuďoch, ktoré by z olympiády mohli urobiť niečo viac než len šport. Väčšina komentátorov stanice NBC vysiela na diaľku zo štúdia v Connecticute, aby sa vyhla čínskej covidovej politike.