Print this page

V tejto nemocnici sa nakrúca seriál Druhá šanca. Televízie ukázala zákulisie (FOTO, VIDEO) Ján Koleník počas nakrúcania seriálu. Foto: Markíza

Televízia Markíza zaradila do vysielania nový 16-dielny dramatický seriál z lekárskeho prostredia s názvom Druhá šanca, ktorý je natočený na motívy skutočných udalostí. Divákov zavedie do života úspešného lekára, ktorému sa v priebehu jedného okamihu zrúti celý život. V hlavnej úlohe sa predstaví obľúbený herec Ján Koleník. Dej je vsadený do prostredia skutočnej bratislavskej Nemocnice Bezručova.

Tú si pamätajú mnohí Bratislavčania, pretože fungovala na Bezručovej ulici už od 30-tých rokov minulého storočia. Posledné roky chátrala a tak prešla rozsiahlou rekonštrukciu a opäť bude otvorená v tomto roku.

Medzi rokmi 1932 až 1939 tu postavili komplex budov podľa návrhu popredných architektov Aloisa Balána a Jiřího Grossmana.

Budova polikliniky - historický záber

Budova polikliniky - historický záber  Foto: Poliklinika Bezručova

Budovy, ktoré sa radia k vrcholným dielam medzivojnovej funkcionalistickej architektúry na Slovensku, slúžili pôvodne ako poisťovňa. Po vojne sa však stali sídlom jedného z najvýznamnejších zdravotníckych zariadení v meste. Po dlhé desaťročia tu sídlila nemocnica s poliklinikou, ktorá sa pre Bratislavčanov stala doslova synonymom slova „Bezručova“.

Nemocnica, ako ju poznáme dnes, bola výsledkom prestavby v 60-tych rokoch, kedy došlo k optickému a funkčnému prepojeniu budov. V roku 1965 v nej vzniklo prvé špičkové neonatologické pracovisko pre celé územie Slovenska, kde pomáhali lekári predčasne narodeným deťom v kritických stavoch. Funkcionalistická budova bola v roku 1989 vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku. Funkciu štátnej nemocnice s poliklinikou plnila do roku 2005. Dôvodom jej zrušenia bola vtedajšia racionalizácia zdravotníctva.

A takto vyzeralo natáčanie v Nemocnici a pred nemocnicou:

 

Natáčanie streľby v prvej časti FOTO: MarkízaNatáčanie v interiéroch FOTO : Markízs