Verdikt ŠUKL: Vakcíny sú účinné aj proti omicronu

Aj keď sa variant omikron javí ako infekčnejší oproti doterajším variantom vírusu SARS-CoV-2, štúdie z Juhoafrickej republiky, Spojeného kráľovstva a niektorých európskych krajín ukazujú aj nižšie riziko hospitalizácie: oproti variantu delta sa toto riziko ukazuje ako tretinové až polovičné., informuje v dnešnom vyhlásení Štátny ústav pre kontrolu liečiv.

Výsledky najnovších publikovaných štúdií ukazujú, že účinnosť vakcín proti symptomatickému priebehu ochorenia COVID-19 je pri variante omikron nižšia a časom klesá. V dôsledku toho sa variantom omikron môžu vo väčšej miere ako pri iných variantoch nakaziť aj očkovaní ľudia.

Štúdie tiež však ukazujú, že očkovanie poskytuje aj pri omikron variante vysoký stupeň ochrany pred závažným priebehom ochorenia a hospitalizáciou. Podľa najnovších dôkazov poskytuje posilňovacia (booster) dávka lepšiu ochranu pred omikron variantom ako základná očkovacia schéma. Dáta z Juhoafrickej republiky ukazujú, že osoby očkované dvoma dávkami majú približne 70 % ochranu pred hospitalizáciou. Podľa údajov zo Spojeného kráľovstva ochrana pred ochorením síce časom klesá, ale aj niekoľko mesiacov po posilňovacej dávke vakcíny chránia pred hospitalizáciou až na 90 %.