Zomrel spoluzakladateľ skupiny Olympic (VIDEO)

Spoluzakladateľ skupiny Olympic Pavel Chrastina dnes zomrel vo veku 81 rokov.

 Informáciu serveru iDNES.cz potvrdil ČTK frontman skupiny Petr Janda. Chrastina spolu s Jandou vytvorili v Olympiku autorský tandem, je podpísaný napríklad pod hitmi Želva, Snad jsem to zavinil já, Dej mi víc své lásky nebo Krásná neznámá. V skupine pôsobil v jeho najslávnejšej ére v 60. rokoch ako textár, sprievodný spevák a hráč na basgitare.

Pavel Chrastina sa narodil 25. apríla 1940 v Prahe. Prvú skupinu si založil už ako študent elektrotechnickej fakulty v roku 1958 na zámku v Poděbradoch. Volala sa Samuel's Band. Následne sa ako člen pražských kapiel EP-Hifi a Študijnej skupiny big beatu významne podieľal na podobe vtedajšej českej hudobnej produkcie. V roku 1962 stál pri zrode skupiny Olympic, kde zotrval do roku 1969.

 Po ukončení štúdií pracoval v televízii. Začiatkom 80. rokov z Československa emigroval a do vlasti sa vrátil v roku 1994 po dlhom pobyte v Austrálii a kratšom v Spojených štátoch. Po návrate vraj chceli obnoviť starý Olympic, ale nefungovalo to. "Preto som začal hrať znova klasický rock'n'roll s Pete Kaplanom a jeho Mefistom. Toto fungovalo naopak dobre. Pre Petra Jandu som napísal pár textov. Skúsil som aj réžiu v televízii, ale výsledok nestál za reč. V posledných rokoch mi zostáva len dobrý pocit z internetovej žurnalistiky, ktorá je pôvabná najmä tým, že vám do toho nikto nehovorí,“ povedal v auguste.