Riziko hospitalizácie s omikronom je o polovicu nižšie, uviedli britskí vedci

U ľudí nakazených koronavírusovým variantom omikron je o 50 až 70 percent nižšia pravdepodobnosť hospitalizácie ako u ľudí s variantom delta. Uviedla to britská agentúra pre zdravotnú bezpečnosť (UKHSA), informovala agentúra AP. Oznámenie prichádza vo chvíli, keď Británia už druhý deň po sebe prekonala rekord v počte novo zachytených prípadov nákazy. Dnes ich bolo 119.789, hranica sto tisíc infikovaných za deň prekonala Británia prvýkrát od začiatku pandémie v stredu.

U jedincov nakazených omikronom je o 31 až 45 percent nižšia pravdepodobnosť, že budú musieť na pohotovosť ako u ľudí nakazených variantom delta. Pri nutnosti hospitalizácie je pravdepodobnosť nižšia o 50 až 70 percent, uviedla UKHSA. Zdôraznila, že analýza je "predbežná a veľmi neistá", pretože je pacientov s omikronom v britských nemocniciach len niekoľko a sú to najmä mladí ľudia. V Británii do stredy po nákaze variantom omikron zomrelo 14 ľudí.

Závery britských zdravotníkov sú v súlade s doterajšími zisteniami, že omikron sa prejavuje miernejšími príznakmi ako iné varianty, ale zároveň sa šíri rýchlejšie a ľahšie prekoná vakcináciu.

Podľa výskumu agentúry UKHSA sa zdá, že posilňujúca dávka vakcíny chráni proti symptomatickej infekcii omikronom približne desať týždňov a potom začne slabnúť. Ako ochrana pred vážnym priebehom choroby a hospitalizáciou ale funguje pravdepodobne dlhšie.

Británia za posledných 24 hodín ohlásila 119.789 laboratórne potvrdených prípadov nákazy koronavirom a 147 úmrtí spojených s covidom-19. Do nemocníc zdravotníci prijali 1004 nových pacientov s covidom.