Pečie celé Slovensko: Pozrite sa, kto sú finalisti súťaže (FOTO)

Pečie celé Slovensko: Pozrite sa, kto sú finalisti súťaže (FOTO) Foto: RTVS

Na RTVS odštartuje 10. októbra šou Pečie celé Slovensko Slovensko, kde televízia počas desiatich týždňov predstaví cukrárske a pekárske umenie 12 amatérskych pekárok a pekárov.  Kto a ako sa prebojoval do súťaže Pečie celé Slovensko?

Finalisti prešli kastingom a svoje miesto vo finálovej dvanástke si museli tvrdo vybojovať. Tvorcovia relácie najprv starostlivo pripravili široký výber na základe webových dotazníkov. Následne počas niekoľkých týždňov prebiehali osobné pohovory a ochutnávanie pekárskych a cukrárskych výrobkov, z ktorého postúpili tí najlepší do posledného výberového kola – kamerových skúšok. Počas nich si desiatky súťažiacich vyskúšali simulované pečenie jednej súťažnej výzvy za prítomnosti kamier, porotkýň a moderátorov. Do finále sa tak prebojoval výber najlepších z najlepších a diváci sa majú rozhodne na čo tešiť.

Odporúčame aj: Pečie celé Slovensko: Pozrite sa, kto sú moderátori a porotcovia (FOTO)

A kto sú 12 finalisti šou Pečie celé Slovensko?

Viliam Bajzík (15 rokov)

Čerstvý stredoškolák z Novej Dubnice, a zároveň najmladší súťažiaci, objavil záľubu v pečení pred 4 rokmi, keď kvôli zraneniu musel obmedziť šport. Pečenie ho pohltilo až tak, že mu rodičia zariadili doma jeho vlastnú kuchyňu.

Absolvoval niekoľko cukrárskych kurzov venovaných francúzskym dezertom a čokoláde a jeho vášňou sú monodezerty - zákusky, ktoré sú vo veľkosti jednej porcie. Má dvoch súrodencov, brata a sestru, a spolu s rodičmi ho v jeho sladkej záľube plne podporujú. Jeho snom je stať sa profesionálnym cukrárom a rád by sa pochválil aj Michelinskou hviezdou.

Beáta Karelová (54 rokov)

Vždy usmiata Beáta pochádza z Bratislavy, profesionálne sa venuje realitám a vo voľnom čase vyrába háčkované kabelky. K pečeniu ju viedli jej babičky a neskôr svokra, ale intenzívne sa venuje pečeniu a zaujíma sa o rôzne techniky ostatných 6 rokov.

Beáta je veľmi kreatívna a inšpirácie k receptom jej nosil aj manžel zo zahraničných služobných ciest. Pečie viackrát do týždňa a takmer denne pečie domáci kváskový chlieb. Svojimi sladkými dobrotami teší najmä svojich dvoch vnukov a jej snom je vydať vlastnú kuchársku knihu.

Magdaléna Kelemenová (58 rokov)

Magdaléna pracuje v dedinskej poriadkovej službe vo Vinodole a venuje sa problémovým komunitám. Pečeniu sa aktívne venuje už 16 rokov a je to pre ňu relax a spôsob ako si vyvetrať hlavu. Nikdy neabsolvovala žiadne kurzy a v pečení je samouk.

Pri svojej mame a v kolektíve žien, ktoré pripravovali koláče na svadby, sa naučila množstvo grifov a „vychytávok" pri pečení a využíva ich dodnes. Magdaléna je najstaršou súťažiacou v šou Pečie celé Slovensko, ale práve jej skúsenosti sú jej silnou zbraňou. Jej, zatiaľ nesplneným, snom je vydať kuchársku knihu.

Inga Lobodenko (40 rokov)

Inga pochádza z Litvy, ale od roku 2012 žije na Slovensku, kde spoznala svojho manžela a usadili sa v Turčianskej Štiavničke. Momentálne je na materskej dovolenke a doma sa stará o 3 deti. Aj napriek tomu sa stíha venovať svojim záľubám, medzi ktoré patrí crossfit a, samozrejme, pečenie.

Počas materskej dovolenky stihla absolvovať aj niekoľko kurzov a jej špecialitou sú kombinácie netradičných chutí zákuskov. Jej veľkým snom je vlastná útulná kaviareň s cukrárňou, kde by mohla servírovať svoje originálne zákusky a vlastná kuchárska kniha.

Miroslav Macuľa (39 rokov)

Veselého Mira z Bratislavy všetci volajú Miňo. Vyštudoval hotelovú akadémiu a absolvoval aj barmanský kurz, jeho najväčšou vášňou je však pečenie. Základy získal od svojej babičky a mamy a veľa čerpá práve z tradičných babkiných receptov, ktoré ozvláštňuje svojou kreativitou.

Pečie predovšetkým pre zábavu a pre svojich blízkych, často obdarúva svojimi zákuskami aj susedov. Miňo je samouk a pečenie je pre neho umenie aj veda, je to spojenie presných postupov s veľkou dávkou kreativity. Jeho snom je otvorenie cukrárskej výroby s kaviarňou.

Katka Novotová (38 rokov)

Energická Katarína pochádza z Cífera a momentálne je na rodičovskej dovolenke. Má 3 deti a jej najväčšiu vášňou je jedlo a všetko, čo súvisí s kuchyňou. Riadi sa pravidlom, že servírovanie je rovnako dôležité, ako samotné jedlo a miluje experimentovanie.

Pečeniu sa venuje len 2 roky a je v podstate samouk. Jej životným snom je otvoriť si vlastný podnik a vytvoriť si jedinečný priestor, kde sa bude môcť naplno realizovať a ponúkať ľuďom to, po čom ich mlsný jazyk túži.

Júlia Ovšáková (18 rokov)

Dobrovoľná hasička Julka pochádza z malebného Kláštora pod Znievom a rada by sa stala lekárkou. Pečeniu sa venuje od 12 rokov a trpezlivo nad ňou v kuchyni držali ochrannú ruku jej mamina a babky.

Najradšej pečie torty, jej obľúbenou ingredienciou sú orechy a jej poznávacím znamením je vždy ufúľaná zástera. Pečenie je pre ňu relax a najviac sa teší, keď vidí, že ľuďom jej zákusky chutia. Jej detským snom je cukráreň, kde by spoločne s maminou piekli lahodné zákusky.

Lucia Piterka (43 rokov)

Bratislavčanka Lucia, napriek tomu, že vyštudovala medzinárodné vzťahym má veľmi blízky vzťah k umeniu, rada maľuje a jej dezerty a zákusky nesú tiež umelecký nádych. Jej vášňou sú pralinky a v roku 2020 absolvovala aj kurz so špecializáciou práve na tento typ dezertu. Lucia má dvoch synov a momentálne je na materskej dovolenke.

Pečenie jej prirástlo k srdcu už keď mala 17 rokov počas štúdií na dievčenskej škole v Rakúsku. Lucia vyniká svojou precíznosťou a perfekcionizmom. Jej najväčším snom je otvoriť si prevádzku s vlastnou čokoládou a jej obľúbenými pralinkami.

Marek Pondelík (40 rokov)

Chemik a mikrobiológ Marek pochádza z Bratislavy a stíha toho naozaj veľa. Cez deň pracuje v laboratóriu, neskôr popoludní pracuje ako kaderník a víkendy trávi v kuchyni pri svojom milovanom pečení. K pečeniu ho priviedli starké už v jeho 9 rokoch, nikdy však neabsolvoval žiadne kurzy a je samouk.

Pri pečení rád experimentuje a využíva aj svoje bohaté znalosti z chémie. Jeho obľúbeným dezertom je proteínový cheesecake a má veľkú záľubu v zdobení. Jeho snom je mať vlastnú extravagantnú knihu o pečení.

Naďa Repková (36 rokov)

Slovenka Naďa žije v Prahe a venuje sa hotelierstvu. Vyštudovala cestovný ruch a medzi jej záľuby patria predovšetkým jazda na koni, šport a samozrejme pečenie a nepohrdne ani tanečným parketom pri zmyselnej salse.

K pečeniu ju priviedla mama a babka a jej prvý vlastný pekársky výrobok upiekla, keď mala 15 rokov a rozhodla sa prekvapiť maminu na jej narodeniny Dobošovou tortou. Jej snom je venovať sa pečeniu profesionálne a otvoriť si vlastnú cukráreň.

Alena Sabolová (40 rokov)

Sympatická východniarka Alenka pochádza zo Sliepkoviec a vo svojej práci sa riadi heslom „pomáhať a chrániť". Má 16-ročného syna a vo voľnom čase sa venuje záhrade. Medzi jej špecializácie patrí carwing - umelecké vyrezávanie ovocia a je majsterkou v pečení makróniek.

Pečie od 13 rokov a všetko sa naučila viac-menej sama, inšpiráciou jej bola mama a teta. Absolvovala aj kurz pečenia makróniek, ale ako vraví, pečie ich aj tak podľa seba. Jej snom je otvoriť si na dôchodok vlastnú cukráreň a pripravovať cateringy.

Štefan Staník (27 rokov)

Foto: RTVS

Strojár Štefan pochádza z Trenčína a jeho najväčšou záľubou je fitness a šport. Pečeniu sa venuje len krátko, ale práve v tejto činnosti našiel odreagovanie a relax a zároveň vie týmto spôsobom potešiť aj kamarátov a okolie.

K pečeniu ho priviedla mama a sám sa označuje za tradičného pekára s nádychom experimentu. Jeho poznávacím znamením sú zákusky, ktoré hýria farbami. Štefanovým cieľom je zlepšiť svoju techniku a v budúcnosti piecť torty na objednávku. Chce všetkým dokázať, že pečenie nie je čisto ženská záležitosť.

Šou Pečie celé Slovensko odštartuje na Jednotke už 10. októbra.