SaS: Obvinenie novinárov Denníka N je zásahom do nezávislej žurnalistiky

Obvinenie reportérky Denníka N Moniky Tódovej a zástupcu šéfredaktora Denníka N Konštantína Čikovského je podľa strany Sloboda a Solidarita (SaS) zásahom do nezávislej žurnalistiky na Slovensku.

„Obvinenie novinárov Denníka N za tri roky starý článok, v ktorom písali, že Peter Tóth vypovedá ako utajený svedok proti Marianovi Kočnerovi, zaváňa účelovým postupom. Navyše, deje sa to v čase, keď kauzy typu Gorila, sú zastavené. Je preto na mieste pochybovať, či nejde o nič iné, ako o snahu umlčať nezávislých novinárov,“ uviedol poslanec NR SR za SaS a člen Výboru NR SR pre kultúru a médiá Roman Foltin.

Informácie, ktoré novinári Monika Todová a Konštantín Čikovský priniesli po smrti ich kolegu, Jána Kuciaka, boli podľa poslankyne NR SR za SaS Vladimíry Marcinkovej zverejnené vo verejnom záujme. „Považujem za mimoriadne dôležité, aby spoločnosť poznala pravdu vtedy, a strážila tých, čo ju prinášajú, aj dnes. Ktokoľvek zastrašuje novinárov, siaha na to najvzácnejšie, čo novodobé Slovensko má - demokraciu a slobodu. A ja chcem žiť v krajine, kde budú tieto hodnoty prítomné aj pre moje deti, a ich deti, preto stojím za slobodnou žurnalistikou!“ doplnila predsedníčka Výboru NR SR pre európske záležitosti Vladimíra Marcinková.