Zomrel autor hudby k filmu Grék Zorba (VIDEO)

Vo veku 96 rokov zomrel v Aténach jeden z najslávnejších gréckych hudobných skladateľov Mikis Theodorakis, známy najmä ako autor hudby k filmu Grék Zorba.

Informovala o tom agentúra AFP. Theodorakis mal v posledných rokoch problémy so srdcom a pred dvoma rokmi mu lekári voperovali kardiostimulátor. Jeho úmrtie tiež potvrdilo grécke ministerstvo kultúry.

"Dnes sme stratili časť gréckej duše. Mikis Theodorakis, Mikis učiteľ, intelektuál, radikál, náš Mikis odišiel," uviedla ministerka kultúry Lina Mendoniová.

Theodorakis sa narodil 29. júla 1925 na ostrove Chios. Hudbu študoval v Aténach a v Paríži, v rokoch 1990 až 1992 bol ministrom kultúry.

Vo svete ho najviac preslávila hudba k filmu Grék Zorba (1964), bol ale autor veľmi rozsiahleho diela, ku ktorému patria aj symfónie a oratóriá alebo opera a balet.

Preslávil sa aj politickými aktivitami - zúčastnil sa odboja proti fašistickej okupácii, ako komunista sa zapojil do občianskej vojny na konci 40. rokov a bojoval proti diktatúre vojenskej junty z rokov 1967 až 1974. Na začiatku finančnej krízy v Grécku v roku 2010 bol proti úsporným opatreniam požadovaným medzinárodnými veriteľmi. Pri jednej z demonštrácií pred budovou parlamentu v Aténach bol v dave, proti ktorému bol použitý slzný plyn.

V posledných rokoch sa vyslovoval proti dohode medzi Gréckom a Macedónskom v spore o nový názov tejto susednej krajiny.